tisdag, maj 06, 2014

Tematrio - Krigets fasor

Temat för veckan är ett ämne som dessvärre alltid är brinnande aktuellt: krig i alla dess vedervärdiga former.

1. Am Beispiel meines Bruders - Uwe Timm (min recension), där författaren med hjälp av sin storebror och SS-soldaten Karl-Heinz dagboksanteckningar och brev från krigstiden utforskar familjens historia. Intima porträtt men också en gripande skildring av krig och hur det påverkar alla inblandade, även många år senare. Osentimentalt och tankeväckande. Finns på svenska som I skuggan av min bror.

2. Anil's Ghost - Michael Ondaatje (min recension). Titelns Anil återvänder till sitt hemland Sri Lanka och hamnar mitt i inbördeskriget, i en vardag där vanliga batterier beslagtas i en vägspärr eftersom de är en viktig beståndsdel av hemmagjorda bomber. Starkt om hur det är att jobba som läkare i ett krigshärjat hemland, med ett vackert och eftertänksamt språk som blir en kontrast till krigets vidrigheter. På svenska som Anils skugga.

3. Fred! 100 röster mot våld och krig (min recension), ett bokprojekt som skapades som en motvikt till alla böcker om krig. I denna fotobok blandas bilder, texter och citat av bl a John Lennon, Astrid Lindgren, Gandhi, Anne Frank med nyskrivna texter av dagens ungdomar, alla med fokus på krig och våld, men också på alternativen. Jag rekommenderar ett smakprov!

16 kommentarer:

 1. Anil's Ghost minns jag att jag gillade, även om det var längesen jag läste den nu. Uwe Timms bok låter intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är riktigt bra. Och Uwe Timm kan jag rekommendera, flera titlar finns översatta till svenska om du blir nyfiken.

   Radera
 2. Både Timm och Ondaatje låter mycket spännande, och antologin också förstås. Jag läste "Kattens bord" av Ondaatje rätt nyligen och den var ju bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre mycket bra och tänkvärda böcker, jag läser gärna mer av de båda författarna. T ex Kattens bord, tack för tips!

   Radera
 3. De verkar väldigt bra alla tre. 😄

  SvaraRadera
 4. Alla tre låter jätte intressanta, speciellt den sista. Hoppas den finns att låna på biblioteket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det! Den har ju några år på nacken men är mycket läsvärd.

   Radera
 5. Idel okända storheter för mig :)

  SvaraRadera
 6. Spennende tema denne gang! I år er det 100 år siden første verdenskrig brøt ut, og jeg har et leseprosjekt der jeg skal lese bøker om den perioden. Jeg har blant annet valgt "Im Westen Nicht Neues/Intet nytt fra Vestfronten" av Remarque og "In Stahlgewitter/I stålstormer" av Ernst Jünger.

  Jeg leste "Am beispiel meines Bruders" for noen år tilbake. Den gjorde inntrykk. Oondatje er også en forfatter jeg kunne tenke meg å lese, så takk for påminnelsen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket intressant projekt, Anne! Andra världskriget läser jag ganska ofta om, i tysk litteratur är ämnet aldrig särskilt långt borta ... Men första världskriget blir det mer sällan. Ska följa ditt läsprojekt under året, tack för tipset!

   Radera
 7. Helt okända titlar för mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att du fick några nya tips!

   Radera
 8. Trots (eller kanske på grund av) att jag både gjort lumpen och jobbat i försvarsmakten så är inte krig det jag helst läser om. Det här var en svår triss för mig att lösa, men du lyckades bra! Och ditt tredje tips kanske skulle funka bra för mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inga böcker jag direkt väljer att läsa, men ibland slinker det med något i alla fall. Det tredje tipset, fotoboken, är ett riktigt fint initiativ!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...