söndag, juni 01, 2014

En av oss? En av oss.

Bara omslaget på den här boken är svårt att titta på ... Den numera välkända profilen av Anders Behring Breivik, norsk högerextrem, terrorist och massmördare med 77 liv på sitt samvete. Det funkade inte i Norge, journalisten och författaren Åsne Seierstad lade in sitt veto och på det norska omslaget syns en bit av en klippö ...

Seierstad valde att skriva sin första bok, En av oss - en berättelse om Norge, om sitt hemland för att berätta om händelserna i Oslo och på AUF:s sommarläger på Utøya den 22 juli 2011 och kanske också förstå hur detta kunde ske. Författaren har intervjuat tidigare klasskamrater och bekanta, "de som har velat prata" för de allra närmaste vännerna har inte velat ställa upp - vilket Seierstad efter en brevväxling med honom säger i en intervju i Babel att hon kan förstå.

Förutom gärningsmannens tidiga liv och uppväxt, om hur han planerade för terrordådet etc, skildras även ett par av offren och deras familjer och det är bitvis mycket svårt att läsa om. Mycket svårt, men mycket viktigt. Jag läste En av oss inför EU-valet och det blir så oerhört olustigt när jag känner igen flera "argument" från div rasistiska partier som hade stor framgång där. Och kanske ska även mer "rumsrena" politiker tänka sig för en extra gång innan de skojar till det (Expressen: M-politiker lämnar efter Breivik-skämt). En tegelsten (dit jag f ö räknar alla böcker över 500 sidor), men mycket lättläst och engagerande. Rekommenderad sommarläsning inför den 14 september!

Åsne Seierstad i Babel

Tegelstensutmaningen: bok nr 6 (540 s)

2 kommentarer:

  1. naj, läste i tidningarna... fast nu har EU fått flera galningar från olika länder

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tyvärr, det sprider sig. Hur ska det gå i vårt eget riksdagsval?

      Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...