lördag, januari 01, 2000

I ljusets tid

Lauren Belfer
I LJUSETS TID
Roman - Forum
[+]

En thriller? Nej, inte direkt, även om ett par mystiska dödsfall är en central del av bokens handling. Romance? Jo, det finns romantik här, men kanske inte tillräckligt för att boken ska kunna placeras i den genren. Historisk roman? Ja, fast ändå inte. Det är svårt att klistra någon etikett på I ljusets tid, om man nu alls måste göra det. Vår hjältinna är Louisa Barrett, ogift rektor för flickskolan Macaulay, en kvinna med En Stor Hemlighet. För att skydda sig från ovälkomna inviter och för att kunna fortsätta röra sig obehindrat i samhällets inre (läs: manliga) kretsar gör hon heller inget för att upplysa om det felaktiga i de rykten som säger att hon lever i ett s k Bostonäktenskap, dvs tillsammans med en annan kvinna.

Bokens andra "huvudperson" kan sägas vara staden som allt utspelar sig i, Buffalo i delstaten New York. Året är 1901 och man förbereder sig för Panamerikanska utställningen, världsutställningen, som ska hållas där. I centrum står också Niagarafallen och det nya vattenkraftverket, som väcker blandade känslor, minst sagt. Att elektricitet med tillhörande exploateringen av fallen inte är något som står högst på allas önskelista, får vi snart erfara. Kraftverkets chefsingenjör hittas död, drunknad, en natt och eftersom Louisa misstänker att det inte alls var någon olyckshändelse, börjar hon i hemlighet göra egna efterforskningar.

Vid flera tillfällen märker jag att jag jämför Louisa med fröken Smilla i Peter Hoegs bok. Båda är kvinnor, som lever ensamma, med stark integritet, båda råkar ut för och försöker lösa ett otäckt mysterium, det finns för båda ett speciellt barn med i bilden, kvinnorna kämpar ensamma mot större krafter, men undrar hela tiden vilka osv. I ljusets tid har ändå en mer raffinerad intrig och är dessutom intressantare, historiskt sett. Striden för att bevara Niagarafallen var den första egentliga miljökampen i USA. Blandningen av fiktiva och verkliga personer och händelser fungerar över förväntan bra, även om detta kräver att läsaren är ganska väl insatt i den amerikanska historien. Om så inte är fallet, kan man ändå lära sig en hel del av denna välskrivna och spännande bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...