lördag, januari 01, 2000

Sommarsystrar

Judy Blume
SOMMARSYSTRAR
Roman - Wahlström & Widstrand
[0]

Judy Blume skriver främst för barn och ungdom (bl a Are You There God? It's Me, Margaret) och hon är mycket populär med en sammanlagd upplaga på ca 65 miljoner böcker. Sommarsystrar är hennes tredje roman för vuxna, även om jag antar att även tonåringar kommer att sluka den här. För det är en slukarbok, en stunds underhållning, på stranden eller i hängmattan, inte mer, men heller inte mindre. Ibland är det just det som behövs.

Det börjar med att den populära och priviligierade Caitlin, vild och vacker, vill ha med den blyga, mer alldagliga Victoria, Vix kallad, till pappans sommarställe på Martha's Vineyard. De tolvåriga flickorna är olika i precis allt, svart och vitt, typ, men de blir helt oskiljaktiga - de blir sommarsystrar. Under många och långa sommardagar upptäcker de livet tillsammans, de utforskar omgivningen, det motsatta könet, varandra... Miljön är charmig, liksom flickorna och deras fantasier och drömmar om framtiden. Så småningom kommer en kärlekshistoria med i bilden, men det blir ingen 'romance-bok' av detta. I centrum står i stället berättelsen om de båda kvinnornas vänskap. Kommer den att överleva, är den starkare än allt annat? Det är endast för att få veta detta, som jag läser vidare, för historien tappar fart, ju äldre flickorna blir.

Slarvig korr-läsning drar ner betyget och jag är också tveksam till berättartekniken. I större delen av boken är det Vix som berättar, men instucket då och då finns korta avsnitt där andra personer i boken får komma till tals, i vissa fall personer som man aldrig hör talas om igen. Det känns 'snuttifierat' och jag förstår inte vitsen med det. Men som sagt, en stunds underhållning ger denna bok. Och ämnet är intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...