lördag, januari 01, 2000

Räkenskapens dag

Colin Dexter
RÄKENSKAPENS DAG
Roman - Norstedts
[0]

Det här är författarens trettonde och absolut sista kriminalroman om kommissarie Morse, berättar förlaget på bokens omslag. 1975 kom den första, Sista bussen till Woodstock, så visst kan det vara med ålderns rätt han drar sig tillbaka, den gode Morse. Men jag vill inte! Han får inte! Boken igenom maler samma tanke i huvudet på mig, tänk om... han är ju lite till åren och visst har han slarvat med både sprit och medicin och mat... tänk om han...nej, men om... och vad ska parhästen Lewis i så fall göra då? Efter tolv böcker, ett antal noveller och flera tv-serier med skådespelaren John Thaw, har jag onekligen blivit riktig fäst vid den gamle enstöringen.

Själva intrigen är ganska ointressant. Nya anonyma tips har kommit in angående ett gammalt mord, som trots polisens ansträngningar aldrig löstes. Morse hade tidigare hand om utredningen och polischef Strange tycker att han, Morse, trots att han egentligen håller på att återhämta sig från en tids sjukhusvistelse, gott kan ta tag i fallet igen. Och det gör han förstås, varvid en del ganska obehagliga hemligheter avslöjas om både den ene och den andre...

Sista boken om Morse läser man således inte för att handlingen, brottet eller ens de andra karaktärerna är så särdeles intressanta. Räkenskapens dag läser man som ett bokslut och det går inte att låta bli att mellan raderna tänka dystra tankar som att aldrig mer ska kommisarie Morse tjata sig till ett par öl på någon pub medan Lewis vackert får sitta där med sin apelsinjuice. Aldrig mer ska han bli handlöst - fast på avstånd - förälskad i de kvinnliga misstänkta brottslingarna. Aldrig mer ska han koppla av hemma tillsammans med Wagner på maxvolym och ett välfyllt glas ljus Glenfiddich i näven. Aldrig mer ska hans briljanta slutledningsförmåga lösa till synes helt omöjliga fall. Slut och finito. Nu återstår bara en förhoppning om fortsatta äventyr för Lewis. Varför inte tillsammans med nye assistenten Dixon? Vi får väl se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...