lördag, januari 01, 2000

Timmarna

Michael Cunningham
TIMMARNA
Roman - Albert Bonniers Förlag
[+]

Först: för att få någon riktig behållning av den här boken, bör du absolut ha läst "förlagan". Timmarna bygger nämligen helt på Mrs Dalloway av Virgina Woolf och det är just detta som är så intressant. I Timmarna förs tre parallella handlingar fram samtidigt, växelvis. De tre "novellerna" utspelar sig under tre skilda tidsepoker och var och en berättar om en kvinna, under en dag i hennes liv. Dessa tre kvinnor tycks först inte ha något gemensamt, men allt efter man läser, vävs deras liv samman, länkas ihop på ett mycket speciellt sätt. De olika handlingarna framstår som variationer på ett och samma tema - allt rör sig på något vis runt Virginia Woolf. Personer och namn från Mrs Dalloway dyker upp i Timmarna och det blir flera aha-upplevelser under resans gång.

Laura Brown är en ung hemmafru, som en dag under det sena fyrtiotalet lämnar sitt förortshem under några timmar för att få läsa ut Mrs Dalloway. Hon tar in på hotell, läser och drömmer om att aldrig återvända igen. Förlagsredaktören Clarissa, med smeknamnet Mrs Dalloway, lever i New York på sent 1990-tal. Vi följer henne när hon förbereder en storstilad fest för sin älskade vän, en poet som är döende i aids. Och så skildrar författaren även en dag i Virginia Woolfs eget liv på tjugotalet, när hon som bäst jobbar med boken som så småningom ska bli hennes mest kända - Mrs Dalloway.

Låter det rörigt? Det är det inte, dock spännande och utsökt välskrivet. Timmarna fick 1999 års skönlitterära Pulitzerpris och PEN/Faulkner Award, den har sålts till över 20 länder och dessutom finns det ett filmkontrakt, som jag hoppas kan bli verklighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...