lördag, januari 01, 2000

Mrs Dalloway

Virginia Woolf
MRS DALLOWAY
Roman - Albert Bonniers Förlag (Delfin)
[+]

I sin Delfinserie ger Albert Bonniers Förlag ut moderna klassiker, ungefär tio nya titlar varje år. Virginia Woolfs (1882-1941) bok om Clarissa Dalloway kom 1925 och var på sin tid nyskapande, med en modernt psykologisk och experimenterande teknik. Den kallas "stream-of-consciousness" och texten strömmar verkligen fram, med ett fascinerande "flyt". Inte helt lättläst kanske, men ändå väl värd ett (eller ett par) försök.

Vi får i boken följa mrs Dalloway en ganska så vanlig dag, med början på morgonen, då hon beger sig ut för att köpa blommor till sin fest som ska äga rum senare på kvällen. Författaren beskriver en vandring genom 20-talets London, ackompanjerad av klang från stadens alla klocktorn, där de stora uren obönhörligen tickar vidare mot dagens slut. Snabba men detaljerade porträtt tecknas också av personer i Clarissas närhet; den gamla kärleken Peter Walsh, dottern Elizabeth och hennes bittra lärare miss Kilman, men även av personer som till synes inte alls har med mrs Dalloway och hennes festförberedelser att göra. Bland dem finns den krigsskadade Septimus Warren Smith och hans italienska hustru, som så gott det går försöker tampas med makens allt värre hallucinationer. Kors och tvärs löper karaktärernas livsöden, trådar som vävs ihop eller löper sida vid sida.

Mitt bland alla tillbakablickar och skildringar av sinnesintryck och minnen finns blommiga metaforer, någon har vandrat genom livet som genom en okänd trädgård, en annan är som en lilja i vatten. Det talas om luktärter, blå hortensior och om dottern som är som en hyacint i sin skida av glänsande grönt, med endast en antydan av färg på knopparna, en hyacint som inte har fått någon sol. Virginia Woolf skriver om livet, om vänskap och om åldrandet och jag stryker under och funderar och läser och förundras över denna bok, en riktig klassiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...