tisdag, november 27, 2012

Tematrio: Boken/filmen

Mr D. Bäst ändå.
Det är alltid lite extra spännande att se filmatiseringen av en bok man gillat. I jul ser jag t ex med skräckblandad förtjusning fram emot Yann Martels Life of Pi, Berättelsen om Pi. Det kan verkligen gå hur som helst, känns det som. I kategorin Bok blir film finns många filmer att tipsa om och jag bestämmer mig för att den här gången hoppa över Stolhet och fördom (snyft). Ni vet ju redan att jag älskar den, eller hur? Veckans tematrio: Berätta om tre filmer som lever upp till boken - eller inte!

1. En annan filmatiseringen jag var nervös för var J R R Tolkiens Sagan om ringen, men det hade jag ju inte behövt vara. De klassiska böckerna hade jag läst många gånger innan det blev dags för filmerna, jag köpte dem rätt av med Elijah Wood och allt. Jag kan inte fatta hur man lyckats fånga miljöer och scener precis som de alltid sett ut i mitt huvud!

2. En bok, eller rättare sagt en novell, som blev en väldigt bra film är Annie Proulx Brokeback Mountain, i regi av Ang Lee, med fina prestationer av Jake Gyllenhaal, Heath Ledger och Michelle Williams. Novellen är underbar, men filmen tog den faktiskt ännu ett steg längre. En så vacker kärleksfilm.

3. Eftersom jag tydligen inte kan läsa Charles Dickens blev jag glad när SVT i somras uppmärksammade 200-årsminnet av författarens födelse med en speciell satsning på filmer efter hans romaner, t ex Lysande utsikter. Om de är bättre än böckerna vet jag ju inte, eller jo, det måste de ju vara förresten ...

12 kommentarer:

 1. Jag var precis tvärtom angående Brokeback Mountain: jag tyckte bättre om novellen än filmen. Jag upplevde filmen som lite seg. Det sagt så finns det så få scener som kan röra mig till tårar som Ennis med Jacks skjorta.

  Jag måste se om filmen. Och läsa om novellen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar nog lite sega filmer, där det inte händer så mycket ;) Skjortan, ja, det är verkligen en helt magisk scen.

   Radera
 2. Ja alltså... jag älskar ju Borta med vinden med mitt tolvårshjärta,läste den oavbrutet. Blev ändå inte besviken på filmen eftersom Scarlett och Rhett såg ut precis som jag ville att de skulle vara. Nu var det länge sen jag såg filmen, men som jag grät!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, underbara Borta med vinden! Jag tror jag såg filmen innan jag läste boken, men det gick bra det också. Tycker mycket om båda.

   Radera
 3. Anonym12:42

  Åh jag håller verkligen med om filmatiseringen av LOTR, det ser precis likadant ut inne i mitt huvud!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det märkligt, hur gick det till liksom? :)

   Radera
 4. Sagan om Ringen har även jag i min trio. Tyckte filmatiseringen var alldeles lysande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog inte många fans som blev besvikna på den filmatiseringen!

   Radera
 5. Sagan om Ringen läste jag efter att ha sett filmen så det blev inte riktigt samma sak för mig men gillar både film och bok :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är riktigt bra, men det är klart, det blir på två helt olika sätt när man läst boken först.

   Radera
 6. Jag såg faktiskt en trailer på Berättelsen om Pi i helgen. Nu har jag ju inte läst boken, men filmen verkar lovande. Om man nu ska döma efter trailern...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser verkligen fram emot filmen, men har inte vågat se trailern än ...

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...