onsdag, november 28, 2012

Ur arkivet - 2007

För en dryg vecka sedan skrev jag lite om vad jag läste för fem år sedan och nu är min djupgrävning i arkivet även framme vid samma år. Under 2007 lyckades jag tack vare mitt tyska läsprojekt läsa hela 17 böcker på tyska! Svåröverträffat. Årets bästa bok måste ha varit Ali Smiths Jag är allt du drömt. Jag var i alla fall lyrisk i min recension:

Ali Smith
JAG ÄR ALLT DU DRÖMT
Roman - Albert Bonniers
[++]

Tolvåriga Astrid är uttråkad. Hela sommaren måste hon tillbringa i ett äckligt (undermåligt!) sommarhus i en riktig håla i Norfolk med sin oerhört tråkiga familj. Ändå längtar hon inte tillbaka till skolan, för där blir hon mobbad av innegänget som snor hennes mobil och är allmänt obehagliga. De långa sommardagarna fördriver Astrid med hjälp av sin lilla filmkamera, hon filmar gryningar, något dött djur på vägen etc.

En av dessa långa dagar händer det i alla fall något oväntat - en främmande person sitter i deras vardagsrum, en kvinna i trettioårsåldern. Hon heter Amber, säger hon och påstår vidare att hennes bil gått sönder. Vad gör man? Tja, hon kan väl få stanna en stund. På middag. Kanske lite längre. Så blir det. Mamma Eva, författaren som har tänkt få ihop en uppföljare till sina tidigare succéböcker under sommaren - och det går sådär, plastpappan Michael, universitetslärare och leg. casanova, Evas barn Astrid och Magnus, den sjuttonårige datanörden som plågas av en mörk hemlighet, turas alla om att berätta vad som händer när en främling dimper ner i deras liv och vilken oerhörd inverkan hon kommer att få på dem alla. Allt är mycket skickligt beskrivet i en historia som slingrar sig hit och dit, på vägar som inte alltid går att se framför sig i förväg.

The Accidental, som boken heter i original, är den första av den skotska författarens böcker som översatts till svenska - jag gillar verkligen den svenska titeln! Detta är en oemotståndlig bladvändare, som jag i princip vägrade att lägga ifrån mig, spännande, rolig, intelligent, engagerande, lagom experimentell. Och det är fler som gillar den, 2006 belönades boken med Whitbread Novel Award och var även nominerad till Man Booker-priset. Nu kommer Jag är allt du drömt i Bonnierpocket till överkomligt pris, så köp den, läs den, köp en till och ge bort den. Ljuvlig, ljuvlig sommarläsning!

Curtis Sittenfeld följde upp den fantastiska I en klass för sig (Prep) med sin andra roman. Jag var visst ganska nöjd med den också!

Curtis Sittenfeld
MANNEN I MINA DRÖMMAR
Roman - W &W
[++]

I sin efterlängtade andra bok har Curtis Sittenfeld mycket att leva upp till - jämförs ens första roman med t ex J D Salinger och Sylvia Plath och utses till årets bästa bok av bl a New York Times kan jag tänka mig att skrivkrampen kan sätta in när det blir dags för uppföljaren. Titeln och ett ljuvligt jordgubbsglassrosa omslag för kanske tankarna till renaste chic lit, men det här är inte en banal berättelse om hjärta och smärta och shopping. Curtis Sittenfeld är heller ingen ny Marian Keyes. Däremot kommer jag att tänka på Melissa Bank, med Flickornas handbok i jakt och fiske och Drömstället som i sina böcker berättat om unga kvinnor som försöker hitta sin väg i livet.

På samma sätt gör Curtis Sittenfeld nedslag i Hannahs tillvaro från 1991, då hon är 14 år, och fram till 2005. När boken börjar har Hannah precis flyttat till, nej, hon har faktiskt blivit skickad till Pittsburgh för att bo hos sin faster med familj. Hennes dominante pappa har, efter att i många år ha plågat sin familj med psykisk misshandel, till sist sparkat ut Hannah, hennes mamma och syster på gatan och de får ta till sin tillflykt till olika släktingar. En sådan barndom sätter förstås sina spår, särskilt när det börjar bli dags att hitta den där mannen i ens drömmar.

När Hannah några år senare har börjat på college skildras ett liknande utanförsskap som det vi läste om i I en klass för sig. Precis som Lee känner Hannah sig udda, utanför, en iakttagare som observerar det som händer runt omkring henne, alltid lika hjärtskärande sårbar och självkritisk. Återigen har författaren skapat en karaktär jag genast tar till mitt hjärta av olika anledningar, dialogerna känns fräscha, sanna, språket är klart och lättläst, ja, det er topp, som man säger i Norge. Varje kapitel är som en fristående novell (ett av dem har också tidigare publicerats som en sådan), om en viss händelse i Hannahs liv. Den första pojkvännen, en vildmarksutflykt, ett sommarjobb, mammans andra bröllop etc. (Bonuslänk: Curtis Sittenfeld recenserar Melissa Banks Drömstället och hon är inte jätteförtjust. Bestämde hon sig sedan för att göra det bättre??)

En annan bra bok jag minns från 2007 ...

Shani Mootoo
HON SIMMADE I HAVET VID GUANAGASPAR
Roman - Albert Bonniers
[+]

På den karibiska ön Guanagaspar doftar det ibland surt från havet som efter ett oväder kastat upp en del av sin fångst, den finkorniga sanden finns överallt hur man än försöker städa bort den, solen bränner från en klarblå himmel och guavaträden och kokospalmerna står täta. I denna magiska värld växer de två små barnen Harry och Rose upp tillsammans. Trots alla olikheter är de bästa vänner som leker på dagarna medan Harrys fattiga mamma, änka efter en fiskare, jobbar som hembiträde hos Roses rika familj.

Vänskapen mellan barnen är stark, kanske är det till och med kärlek, men i så fall blir det snart en olycklig sådan. Harrys mamma får plötsligt sparken från sitt jobb, Harry och Rose skiljs åt och även om de fortfarande bor och studerar i närheten av varandra kunde de lika gärna bo på var sin planet. Harry gör senare trevande försök att hålla kontakten och blir känd som Äggmannen, när han kommer till Roses grind under förevändningen att leverera ägg. Först flera år senare, då Harry har skapat sig ett nytt liv som landskapsarkitekt i Kanada och Rose är gift med öns mäktige statsåklagare, korsas deras vägar igen. Roses äktenskap är inte lyckligt och när Harry till sist vågar närma sig sin barndomsvän kan de äntligen inleda ett förhållande.

Shani Mootoo hade stor framgång med debutromanen Kaktusen blommar om natten, jag har inte läst den än, men boken hamnade genast på min vill-läsa-lista när jag var klar med Hon simmade i havet... I denna sin andra roman hoppar Mootoo smidigt mellan dels de olika miljöerna, den prunkande, fiktiva karibiska ön och det kärvare klimatet i Kanada med kanotpaddling på isgröna sjöar, dels mellan nu- och dåtid. Även om Guanagaspar sägs likna Trinidad, där den numera kanadensiska författaren själv är uppvuxen, får jag flera gånger påminna mig om att ön faktiskt inte finns. De sensuella miljöskildringarna sprakar av liv, den nyfångade fisken doftar hav och sandkornen knastrar nästan mellan tänderna under läsningen. Betydligt mer dramatisk originaltitel, förresten. "He drown She in the Sea", vilket säger något om vad som händer när Harry och Roses förhållande avslöjas. Hon simmade i havet... kom ut förra året, nu finns den i prisvärd pocket.

2 kommentarer:

  1. Jag läste Sittenfelds debutroman I en klass för sig men var väl inte så jätteförtjust. Men nu blev jag sugen på att läsa Mannen i mina drömmar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör gärna det! Den har mycket att ge, mer än vad man kanske kan ana på ytan.

      Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...