söndag, augusti 19, 2012

Jubileumstävling!

På torsdag den 23 augusti är det hela 15 år sedan jag började engagera mig i den virtuella bokvärlden. Det var då Bokringen såg dagens ljus, en s k webbring där man kunde surfa runt bland hemsidor om samma ämne. I Bokringen samlades förstås hemsidor om böcker och litteratur.

Den sista upplagan av medlemsförteckningen finns kvar på nätet: Alla medlemmar i Bokringen (151 st). Jag tar dock inget ansvar för att länkarna fortfarande fungerar! Det var där jag började skriva bokrecensioner, 2000 - 2006, för att sedan gå över till bloggformat här.

Nu hoppas jag att du vill vara med och fira med mig! Skriv en kommentar här nedanför och berätta om ett minne med bokanknytning, om det där boktipset som förändrade ditt liv, om författaren du träffade på bokmässan, om sagan du minns från din barndom, om den nya vännen som du lärde känna via en bokblogg eller om något annat kul. Har du möjlighet att dela länken till detta inlägg i din blogg och/eller på twitter eller facebook ger det dig 1 extra lott, vilket du i så fall anger i din kommentar. Max antal lotter är alltså 2 st.

Tävlingen pågår fram till torsdag den 23 augusti kl 21.00, då jag bland kommentarerna kommer att dra den lyckliga vinnaren av ett presentkort på 200 kr på adlibris.com. (Vinnaren kommer att få koden till presentkortet i ett mejl, så glöm inte att skriva din mejladress!)

Lycka till! :)

22 kommentarer:

 1. Såklart jag firar med dig. 15 år, där ligger de flesta av oss bokbloggare i lä. Mitt bokminne:
  En av de första "riktiga" böckerna jag läste själv efter barnboksstadiet och mammas högläsning var Kulla Gulla. Det tog väldigt lång tid och kanske fattade jag inte så mycket av vad jag läste, men stolt var jag.
  Jag kommer också att dela detta inlägg på facebook och tar således 2 lotter.
  mimmimarie[snabel-a]yahoo.se

  SvaraRadera
 2. Anonym18:37

  Jag lärde mig läsa vid 4, så när jag var 9-10 år hade jag läst en del. Då hittade jag i mammas bokhylla "I morgon och för alltid" som jag slukade med ficklampa under täcket. Jag läste om den för några år sedan och den var inte dålig då heller... Tror att författaren heter Gwen Bristow, men det är inte säkert. Stor läsupplevelse för snart 60 år sedan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym! Ange din mejladress så att jag kan ta med dig i utlottningen :)

   Radera
 3. Mitt bästa bokminne är när vi gick på bokrean när jag och min lillasyster var små. Mina föräldrar köpte aldrig leksaker till oss. Inte på julen eftersom de kommer fr ett land där man inte firar jul. När vi fyllde år fick vi något praktisk. Så jag var alltid avundsjuk på de andra barnen. Den enda gången jag och min syster fick välja något som vi själva ville ha var en bok på bokrean. Mina föräldrar har alltid tyckt att det kan bara komma gott ur att läsa böcker. Så i många år var bokrean höjdpunkten på året. Det blev tradition att vi alltid gick med vår mamma. Hon stod tålmodigt och väntade medan vi spenderade timmar med att välja bok.

  SvaraRadera
 4. Grattis! Det var många år....

  SvaraRadera
 5. Stort grattis! Jag avstår att tävla den här gången men ett minne kan jag ju dela med mig ändå. Jag läste mycket högt för min syster som var 3 år yngre. Timme in och timme ut läste jag och favoritboken var Bröderna Lejonhjärta. Vi grät och läste, läste och grät och när systern ville höra boken typ för femte gången så spelade jag in den på band. Ljudboken var uppfunnen. Syster låg på kvällen med den lilla svarta kassettbandspelaren tryckt vid örat... Det här är nästan stoff för ett eget inlägg märker jag. Får helt enkelt skriva ett sådant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett bokminne är allt som behövs för att få vara med och tävla, så nog lägger jag med ditt namn i högen, Anna :)

   Radera
 6. Wow...ser att min gamla Lenas bokhörna står där:) Du har fått en utmaning av mig. Kika på min blogg för att se vad det är!

  SvaraRadera
 7. Anonym23:02

  Mitt tidigaste bokminne är när jag som väldigt ung läste Jascha Golowanjuks svit "Paraplymakarens barn,Josef den lycklige och Främmande fågel".Jag minns att jag fascinerades av att följa pojken Josef öde.
  Jag har fortfarande böckerna kvar i bokhyllan.Får nog ta och damma av dem,läsa och se om de påverkar mig lika starkt nu som de gjorde då.AC

  SvaraRadera
 8. Ett stort grattis passar i så fall, antar jag! :-)

  Ett minne jag håller kärt vid är då jag tillsammans med min dagisgrupp besökte stadsbiblioteket för första gången. Det var en evighetsvandring uppför spiraltrappan, och när vi äntligen kom fram kunde min hjärna inte riktigt hantera alla hyllmetrar med böcker som fanns utspridda på en så liten yta. Särskilt inte som jag var kortväxt - som man ju ofta är när man är 6 år. Så jag försökte memorera omgivningen i den mån jag kunde. Jag lade märke till att det fanns särskilda fack för tjockare seriealbum och faktaböcker, men fastnade allra mest för barnrummet. Där hade man placerat ut ett runt lågt bord med små stolar i ljust trä i mitten, små färgglada hängkrokar för jackor på väggarna och stora soffor runt omkring att läsa i. Egentligen ville jag fortsätta dokumentera och stirra, men vi fortsatte in i ett annat anslutande rum. Av bibliotekarierna tilldelades vi, barnen, varsitt blåvitt lånekort (som man skulle namna så prydligt som möjligt) och bilderboken Grodan och främlingen av Max Velthuijs. Och jag minns hur stort det kändes, med den malliga känslan över att känna sig lite vuxnare och för att jag inte hade den blekaste aning om vad som faktiskt hade hänt. Det roliga är att jag fortfarande har kvar både lånekortet och boken 14 år senare, det förstnämnda dock ur funktion.

  Mejladressen är bokskadad@hotmail.se

  SvaraRadera
 9. Klara08:04

  Ett eller flera bokminnen är att när jag var mindre och gick på stan med min mamma blev man alltid uppmuntrad att välja ut en bok och mamma betalade. Vilket man såklart gjorde eftersom det var gratis och det är ju inte fel! På så vis har jag fått läsa många bra böcker!
  Klara

  SvaraRadera
 10. 15 år - wow. Grattis!

  Mitt bokminne: Min pappa gav mig Harry Potter och hemligheternas kammare som elvaårspresent. Det var inte en bok jag önskade mig och jag hade inte fäst mig vid mina klasskamraters prat om boken. Men det var den, från den stora högen av böcker jag fick, som jag fastnade för. Det var den boken som jag sträckläste hela dagen och var helt okontaktbar när jag läste den. Jag kunde inte lägga den ifrån mig, inte ens för att äta. Jag satt som klistrad hela dagen med boken. Det var början på en underbar resa där jag träffade mycket trevligt folk, alla med intresset Harry Potter :)

  Jag kommer att posta ett inlägg med länk till tävlingen vid 14.00 :) Min mailadress är blogg[at]lacrimamens.com.

  SvaraRadera
 11. Självklart vill jag vara med i din tävling och som bi-historia kan jag ju berätta att jag minns hur vi startade vår bana som html-programmerare och när vår 100-lista kom till.
  Mitt bokminne är bara ett av många men eftersom det var det här som dök upp får det bli det. För måånga år sedan hittade jag en bok på bokrean som hette "Den gifta kvinnans erotiska tystnad" och den titeln kunde jag inte motstå. Jag lästa var jag än var och jag minns att jag, när jag stod och väntade på bussen, försökte dölja framsidan. Det var innan jag kom på att jag kunde ha bokfodral. Nåja, innehållet var kul då men lämnade inte kvar något som jag minns längre.

  SvaraRadera
 12. Glömde berätta att jag vill ha två lotter! Twittrade om tävlingen alldeles nyss!

  SvaraRadera
 13. Ett imponerande jubileum! Grattis! Har bloggat om tävlingen och svarat på frågan här http://www.enligto.se/2012/08/23/ett-imponerande-jubileum/

  SvaraRadera
 14. Hej!

  Först och främst vill jag gratulera dig till din bokblogg, hela 15 år! Fantastiskt! Hittade dig idag av en ren slump när jag "zappade" runt bland bokbloggar och fick en väldigt glad överraskning! Kan inte förstå att jag inte har sett din blogg förut.........
  Själv kan man säga att jag är nybörjare på detta med att bokblogga, men jag tycker att det är hemskt roligt! Har bara haft min bokblogg sen i Juni. Jag är inget tekniskt underverk när det gäller att göra inlägg på min blogg, så jag har mycket att lära ännu.

  Nu till saken; självklart vill jag vara med i din tävling :) Kul!
  Ett bokminne som ploppar upp i min hjärna är när jag satt i mina föräldrars säng och tittade på olika bokryggar i deras bokhylla (var redan då fascinerad av böcker...) jag kan väl ha varit en 11-12 år.
  Hittade då titeln "Barn 312", drog ut boken och fick se denna söta flicka som var på omslaget, läste på baksidan vad den handlade om och tänkte: "Den måste jag läsa". La mig på mage på sängen i mitt rum och sträckläste boken den helgen. Minns att jag inte kunde lägga den ifrån mig, tyckte att den var så hemsk och gripande och jag tyckte så synd om den lilla föräldralösa flickan Martina som hade blivit lämnad på ett tåg och låg där ett helt övergiven när hon hittades. Boken handlar om Martinas hemska uppväxt och sökandet efter hennes biologiska föräldrar. Som jag grinade när jag läste boken! Minns att jag tyckte "Så bra jag har det som bor hemma hos mina biologiska föräldrar och är lycklig". En väldigt starkt läsupplevelse som jag tror blir mer gripande när ett barn läser boken än en vuxen. Boken är skriven av Hans Ulrich Horster (alias Eduard Rudolph Rhein) år 1955. Skulle gärna vilja läsa den idag i vuxen ålder och se om jag blir lika påverkad som då.

  Har självklart bloggat om din tävling på min blogg! Här: http://bokslukare.blogg.se/2012/august/tavling-hos-bokmoster.html

  Nu håller jag bara tummarna och på återseende! Tack för en jättebra bokblogg!

  Min e-mailadress är: Blaklocka@telia.com

  SvaraRadera
 15. Grattis till ditt fantastiska jubileum! Jag har skrivit om utlottningen och mitt bokminne på min blogg, håller alltså tummarna med två lotter:)

  Inlägget hittar du här: http://boktok73.blogspot.fi/2012/08/imponerande-jubileum.html

  min e-postadress är boktok73 (at) gmail.com

  SvaraRadera
 16. Anonym20:10

  Helena i Uppsala
  Jag lånade en bok på Hallstahammars bibliotek någon gång på 60-talet. Den var helt underbar; den handlade om en flicka som var rätt ensam och bodde nära en skog. En dag hittade hon en övergiven stuga och en björnunge som hon började leka mamma-pappa-barn med. De var också uppe högt i ett träd, i något slags örnbo.
  För några år sedan försökte jag få bibliotekarien på ursprungsbiblioteket att hitta den för den fanns ju bevisligen där för 40 år sedan. Men eftersom jag varken har titel eller författare var det en omöjlig uppgift.
  Jag skulle så gärna vilja läsa den igen!

  SvaraRadera
 17. 15 år! Helt fantastiskt!!! Stort grattis!
  Ett av mina starkaste bokminnen tillhör min pappas högläsning under hela min uppväxttid. Det var helt enkelt en helig stund på kvällen när jag var hos pappa (mina föräldrar skilde sig när jag var 3). Han valde böcker han ville att jag skulle uppleva och det var blandat. Starkast minns jag när han läste Selma Lagerlöfs Jerusalem i sommarstugan i den svenska sommarkvällen. Inte minst för att han vid ett tillfälle somnade mitt i en mening ... fast han fortsatte läsa och det blev ganska obegripligt:-)

  Min mejl är lottensbokblogg at gmail.com

  SvaraRadera
 18. asa.m.rehn@telia.com21:01

  Grattis till 15 år!!!
  Mitt bokminne, som jag vill dela med mig av, kommer från min mammas kök. Varje vardags eftermiddag drog mamma på radion, och så lyssnade vi på Berättardags i P1. Hade man tur vankades det nybakta kanelbullar med mjölk, och så läste Lars Ekborg om Bill och sanslösa gänget. Det kunde också vara Lennart Hyland som läste om Åshöjdens BK eller ...
  Många var böckerna som jag kom i kontakt med via radion och min kloka mamma. Klart jag blev en ständig bokmal!

  Bokkram
  Åsa Rehn
  asa.m.rehn@telia.com

  SvaraRadera
 19. Tack till alla som ville vara med och tävla med mig! Nu är tävlingen avslutad, men det är inte alls omöjligt att det får bli en ny tävling snart. Det var väldigt roligt att få ta del av era fina läsminnen!

  SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...