måndag, januari 01, 2001

Bortom Nirvana

Mark Lindquist
BORTOM NIRVANA
Roman - Albert Bonniers Förlag
[0]

Nirvana eller Pearl Jam? Fortfarande vid trettiosex års ålder - nästan fyrtio! - är frågan viktig för Pete Tyler. Han var en gång i tiden sångare i ett av Seattles många grungeband, men arbetar nu, i likhet med författaren själv, som åklagare vid en avdelning för sexualbrott. Juridik studerade Pete egentligen enbart för att vinna tid, medan han funderade på vad han verkligen ville göra med sitt liv. En fortsatt karriär som patetisk och överårig musiker lockade honom inte, men sju år senare har han ännu inte vant sig vid att faktiskt ha ett kontor. Han försöker till och med tänka på det som ett rum backstage...

Men - så kan man ju inte hålla på, inser Pete och bestämmer sig för att ta det sista steget in i vuxenvärlden. Han ska gifta sig! Frågan är bara med vem? Tjejerna han träffar (läs: raggar upp på klubbar och barer) kanske inte riktigt vill samma sak som han, så hur bär man sig åt? Samtidigt som jakten på den rätta går vidare, kolliderar hans båda världar. Ett visst sexualbrottsfall hamnar på hans åklagarbord, ett fall som på ett obehagligt sätt påminner honom om något som han själv skulle kunna råka ut för.

Bortom Nirvana är ännu en bok i Bonniers satsning "Upptäck till lågt pris" och jag kan utan tvekan rekommendera den till andra rockmusikfans. Mark Lindquists tredje roman är lättläst, charmig och underhållande, om än inte gapskrattsrolig. Eftersom Pete ständigt lyssnar på musik, i bilen, hemma, på barer, hör jag under tiden jag läser ett soundtrack med bl a Clash, Cure, REM, Alice Cooper, Hole och förstås Kurt Cobains Nirvana. Det är trevligt. Massiv namedropping och otaliga referenser till adresser, byggnader och klubbar i Seattle kan man tycka vad man vill om, och det brukar jag också göra, men här stör det inte mig. Mark Lindquist jämförs med britten Nick Hornby, men detta är mer än bara en amerikansk version av High Fidelity.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...