måndag, januari 01, 2001

Drömfångaren

Unni Lindell
DRÖMFÅNGAREN
Kriminalroman - Forum
[+]

Förra året läste vi den norska "deckardrottningens" Ormbäraren, en spännande historia om en iskall seriemördare. Boken annonserades som den första av tre om kriminalkommissarie Cato Isaksen och nu är han mycket riktigt tillbaka igen. Drömfångaren utspelar sig tre år senare och Catos privatliv är väl ungefär lika trassligt fortfarande. Nu har han flyttat hem igen, från den tidigare älskarinnan till sin exfru Bente. Än en gång försöker han få familjelivet med tonårssöner, förskolebarn och de båda kvinnorna att fungera, samtidigt som han tillsammans med sina kollegor jagar en misstänkt massmördare. Intrigen känns bekant, men på ett bra och nästan "hemtrevligt" sätt, om just det ordet kan tillåtas när det gäller en ruskig kriminalroman.

I bokens upptakt följer vi den unga Therese som tillsammans med sin tvillingsyster och ett par väninnor har varit ute och gjort stan, som i detta fall är lika med Oslo. Medan någon iakttar deras minsta rörelse, fortsätter de till ett café och när Therese går ut i mörka natten till den parkerade bilen för att hämta något, blir tragedin snart ett faktum. Nästa dag hittas hon mördad i en hamnbassäng i staden, men hennes bil återfinns på en annan adress. Därefter sätter den mycket otäcka historien fart, läsare varnas härmed för effekterna av både rädslor och sträckläsning, med gott om potentiella gärningsmän och utspridda ledtrådar att analysera.

Författaren befolkar sina böcker med vanliga människor med fel och brister. Cato själv är ibland både fördomsfull och osympatisk, men just därför blir han intressant och lätt att tycka om. Det är inte bara jag som gillar honom, enligt uppgift har Unni Lindell utvidgat den planerade trilogin och arbetar nu på en fjärde bok i serien. Tills dess ser jag fram mot den tredje, Sörgekåpen, som förhoppningsvis kommer i översättning inom något år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...