måndag, januari 01, 2001

Två kärlekar

Ha Jin
TVÅ KÄRLEKAR
Roman - Forum
[+]

Trots författarens kinesiskklingande namn har boken en engelsk titel i original, Waiting. Och det är just vad huvudpersonen Lin Kong gör, väntar och väntar, år efter år. Det som hindrar honom från att gå vidare med sitt liv är hustrun Shuyu, som vägrar att gå med på den skilsmässa Lin Kong har bett om i hela sjutton år. Varje semester återvänder han till sin lilla by på landet för att försöka övertala henne än en gång, hittills utan resultat. Nu närmar sig den kritiska tidpunkten, ty om man och hustru har levt åtskilda under arton år, kan den ena parten enligt kinesisk lag ändå få igenom skilsmässan utan den andres samtycke.

Själv lever Lin Kong nu ett helt annat liv inne i staden, där han arbetar som läkare på en militärförläggning. Ny hemlig flickvän har han också, den moderna och självständiga Manna, sjuksköterska på hans arbetsplats. Sånt är det hårda straff på, så de nöjer sig med att kyskt promenera fram och tillbaka i parken utanför sjukhuset och prata om framtiden. Med Manna skulle Lin gärna gifta sig, tror han, om det nu bara gick. Ärligt talat så skäms han för sin fru, som med sina små, hårt lindade fötter påminner alla om den gamla tiden. Till att sköta familjegården och ta hand om hans barn och föräldrar passar hon dock utmärkt...

Ha Jin föddes i Kina, men är numera lärare i engelska vid ett universitet i USA. I sin fascinerande roman skildrar han på ett gripande sätt den svåra krocken mellan två tider, mellan de gamla traditionerna och det nya samhället med andra tankegångar och om människorna som hamnar i kläm däremellan. Även i vår tid, i vårt land lever många enligt uråldriga regler med bl a arrangerande äktenskap, så trots att boken handlar om livet i ett avlägset Kina under 60- och 70-talen känns den ändå relevant. En mycket bra och läsvärd bok, också tack vare en följsam översättning av Anna Gustafsson Chen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...