tisdag, januari 01, 2002

Julie och Romeo

Jeanne Ray
JULIE OCH ROMEO
Roman - Albert Bonniers Förlag
[0]

Bokens titel säger väl det mesta av vad det här handlar om. Åtminstone förstår man att det här är en variant på Shakespeares romantiska berättelse om Romeo och Julia, men med den skillnaden att huvudpersonerna i Jeanne Rays tappning inte är några dunungar längre. I åratal har släkterna Roseman och Cacciamani legat i luven på varandra, ingen vet egentligen varför, men barnen i respektive familj får tidigt lära sig att hata varandra. De båda släkterna äger varsin konkurrerande blomsterhandel i Boston, Rosemans och Romeo's. De undviker varandra i det längsta, men historien har tidigare komplicerats av att en dotter Roseman och en son Cacciamani en gång i tonåren var förälskade i varandra, en relation som självklart avbröts mer eller mindre med våld.

Vad händer då när Romeo Cacciamani och Julie Roseman, båda runt de sextio, av en händelse stöter på varandra under ett seminarium för småföretagare i kris? De blir blixtkära, alldeles passionerat förälskade och inser till sin förvåning att det ju visst går utmärkt bra att umgås över familjegränserna. Romeo är änkling och Julie frånskild, så de borde förstås ha all rätt i världen att finna lyckan tillsammans, men de har uppfostrat sina barn bra. På båda håll sätter avkommorna käppar i hjulet för föräldrarnas lycka, Julies vuxna döttrar och Romeos stora familj, med nittioåriga farmor i spetsen tar till allt mer drastiska metoder för att hindra dem. Det är också den gamla som sitter inne med sanningen om släktfejden, men kommer hon att avslöja den?

Författaren har skrivit en vacker saga för fullvuxna, varm och romantisk har den till skillnad mot Shakespeares verk fått ett lyckligt slut, sött som socker och lika gott. Jeanne Ray är själv i samma ålder som huvudpersonerna i sin debutroman. Hon arbetar annars som sjuksköterska, men har att brås på, så att säga. Dottern heter Ann Patchett, best-selling author of The Magician's Assistant som det stod på en amerikansk boksajt. Ska Julie och Romeo bli film? Jajamen, Barbara Streisand köpte genast filmrättigheterna. Tänker hon månne sig själv i rollen som Julie?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...