tisdag, januari 01, 2002

Rödhake

Jo Nesbø
RÖDHAKE
Kriminalroman - Forum
[+]

Norska deckardrottningar i all ära, men kan det inte vara dags för en deckarkung nu? Åtminstone verkar Jo Nesbø hyllas som en sådan i vårt grannland, även om han också kan titulera sig ekonom, journalist och rocksångare. För debuten Fladdermusmannen, den första boken om kriminalpolisen Harry Hole, belönades författaren bl a med priset Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman 1998. Rödhake är märkligt nog den tredje romanen om Harry, så man undrar ju vad som hände med nummer två?

Harry Hole har nyligen blivit befordrad till kommissarie, men i praktiken innebär det nya jobbet något av en spark nedåt. För ja, Harry har alkoholproblem. Och ja, han går sina egna vägar. Och nej, det uppskattas inte av alla. I ett rum längst bort i korridoren på POT, norska polisens säkerhetstjänst, ska han sitta och läsa rapporter från de olika regionkontoren och ta ställning till om anmälningarna ska skickas vidare upp i systemet. Ett mördande trist jobb, som dock blir intressantare när Harry i en av rapporterna läser om hur man hittat tomhylsor till ett mycket kraftfullt och ovanligt, tillika olagligt vapen, ute i skogen. Harry tar en kopia på rapporten åt sig själv, kollar vapenregistret och upptäcker att det inte finns några sådana gevär registrerade i Norge. Han vet att vapnet vanligen används av terrorister och anar att han har kommit något stort på spåren.

Detta blir upptakten till en spännande historia med många slingrande turer. Berättandet pendlar mellan norsk nutid och tidigt fyrtiotal i Wien och Leningrad, närmare bestämt under det andra världskriget. Då kämpade frivilliga norska frontsoldater på tyskarnas sida, utländska lycksökare som förråder sitt eget land för att erhålla segerherrarnas gunst, som en person i boken uttrycker sig. En av dessa män, sjuk och bitter, planerar att hämnas på samhället som stämplat dem som förrädare. Till sin hjälp har han sina kontakter hos nynazisterna, för dessa förvirrade stackare representerar frontsoldaterna den ultimata drömmen - att försvara land och ras med vapen i hand. Det känns som att jag lär mig något när jag läser Jo Nesbøs roman, den här biten av historien kände jag inte mycket till tidigare. Dessutom får man mycket bok för pengarna, nästan 500 sidor lång är denna thriller, med många skikt och överraskningar plus en ny favorithjälte, Harry Hole.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...