lördag, januari 01, 2005

Hemma hos Johanna

Johanna Westman
ITALIENSKT! HEMMA HOS JOHANNA
Fakta - Tiden
[+]

Under sina allra första levnadsår bodde Johanna Westman med sin familj i Bari i södra Italien och sedan dess är det italienska köket hennes favorit. Men inte spaghetti med ketchup, om någon nu trodde det. Nej, hemma hos Johanna serveras i stället spaghettin med en lättlagad sås på grillade körsbärstomater, mmm. Glad blir jag för ett helt kapitel med vegetariska pastarätter, även om jag nog tyvärr inte kan äta dem som italiensk vardagsmat. Flera av recepten innehåller betydligt mer salt, smör och grädde än jag brukar använda. Ingen smalmat alltså, men gott blir det förstås, t ex Fettuccine alle Zucchine e Zafferano (fettucini med zucchini och saffran) och Linguine al Limone.

Gamle medhjälparen Mixer är inte längre med i bilden, med Italienskt! vänder Johanna sig till en något äldre målgrupp än de tidigare kokböckerna. Men recepten är ändå inte särskilt tillkrånglade. Enkelhet, tydliga instruktioner och få ingredienser gör den här kokboken användbar även för den som inte är jättehemma i köket, oavsett ålder. Vissa rätter är superenkla, som Patate Arrosto (potatis i ugn), Fragole al Limone (jordgubbar med citron) och Spinaci al Burro (smörslungad spenat). Andra kräver lite mer av kocken, Malfatti ai Spinaci (spenat- och ricottabollar) och Profiteroles a la Crema är väl t ex inget för novisen.

Här finns också en pastaskola, en presentation av de typiskt italienska ingredienserna (vitlök, parmesan, olivolja, örter, peperoncino...) samt tips på vilka basvaror man kan ha i sitt skafferi om man vill laga italienskt. Nu för tiden är det inga större konstigheter, det mesta finns i snabbköpet. Boken är snyggt formgiven (av Sarah Sheppard, medan Klas Hjertberg har fotograferat) och den är härlig att bara sitta och bläddra och läsa i, eftersom Johanna förutom recepten även ger oss små berättelser, om sin barndom, om egna erfarenheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...