fredag, oktober 19, 2007

Våga flyga

Lisa Jewell
VÅGA FLYGA
Roman - AB
[0]

Chick lit, ju! Lisa Jewell är en av mina två favoritförfattare* i den genren och jag brukar aldrig bli besviken på hennes böcker. Det blir jag nu. Inte galet "disappointed!!" kanske, de flesta av de nödvändiga ingredienserna finns där (lite udda karaktärer samt en lagom blandning av tragik, humor och romantik), men ändå saknas det något som har gjort att jag fallit för de tidigare böckerna. Språket känns inte lika skarpt och jag gillar inte alls dialogen, som är i pladdrigaste laget.

Lisa Jewell berättar ganska rakt upp och ner om Toby som som ett förtida arv fick ett maffigt hus av sin frånvarande pappa, om hans hyresgäster (eller snarare inneboende gäster, för hyra har väl ingen av dem egentligen betalat sedan de flyttade in) och deras väldigt trassliga liv, om Leah som bor i huset mitt emot och inte kan låta bli att spana ut genom fönstret på människorna på 31 Silversmith Road. När Tobys pappa oväntat hör av sig och efter många herrans år vill träffa sin son igen, för att se vad det har blivit av honom, får Toby panik. För vad har det egentligen blivit av honom? Inte mycket, visar det sig. I ett försök att gå vidare i livet får Toby för sig att sälja huset, men först måste han vräka (hyres)gästerna, vilket naturligtvis inte blir lätt.

I Våga flyga finns små drag av tidigare böcker, kanske påminner den mest om Ralphs party, med tanke på huset och de som bor där. Och det är det mysiga i boken, huset, annars är jag ganska kall och undrar nästan varför den över huvud taget måste bli skriven. Jag hoppas verkligen att detta var ett olycksfall i arbetet, för jag vill ha fler böcker i klass med t ex Vince & Joy. Lisa skriver f ö en sorts dagbok på nätet, ofta om små, söta barn. (Aha!! Eller... det kan väl ändå inte vara därför boken blev som den blev...?)
*Den andra författaren? Marian Keyes.

2 kommentarer:

  1. Anonym08:07

    Håller så med, detta var inte en toppbok från henne. Jag blev besviken!

    SvaraRadera
  2. Ja, jag också, tyvärr. Det kändes liksom... tomt. Och dialogen! Hopplös.

    SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...