lördag, januari 01, 2005

Vince & Joy

Lisa Jewell
VINCE & JOY
Roman - Albert Bonniers förlag
[+]

Lisa Jewells förra bok på svenska, Stjärna för en natt, kändes lite annorlunda än de andra och jag var nyfiken på om författarskapet utvecklats (förändrats?) ytterligare eller om Lisa skulle vara tillbaka i gammal god stil. Vince & Joy påminner en aning om Typ trettio, fast ändå inte. Medan Nadine och Dig är två bästisar som berättar precis allt för varandra, en vänskap som sedan utvecklas till ett kärleksförhållande, hade Vince och Joy som tonåringar redan i bokens början ett, om än mycket kortlivat, förhållande. Tillsammans med sina familjer semestrade de i varsin husvagn som råkat hamna bredvid varandra på campingplatsen. Heta känslor uppstod, men en dag var Joys husvagn plötsligt försvunnen och lappen hon lämnat efter sig har regnat sönder. "Jag skäms så..." var det enda som gick att läsa och Vince visste inte vad han skulle tro.

I ramberättelsen många år senare sitter Vince, nybliven singel, vid goda vänners köksbord (parmiddag!), det är sent, mitt i natten, och alla är lagom berusade. Diskussionen kommer så småningom att kretsa kring "första gången" och ingen tror väl knappt att det är sant när Vince hävdar att första gången för honom var det mest perfekta och underbara han någonsin varit med om. Omväxlande med återblickar till vad som hände den där sommaren på engelska kusten får vi följa Vinces och Joys nuvarande liv. Inte blev det som de hade tänkt sig, inte. Jobbet är tråkigt, lönen pinsam, lägenheten sunkig och förhållandet kunde väl vara betydligt bättre, men vad ska man göra? Vad kan man göra?

Det är väl knappast att avslöja för mycket att Vince och Joy efter en lång väntan och många missförstånd och komplikationer till sist springer på varandra igen. Men båda är ju upptagna på annat håll och den första kärleken kan ju bara vara just den första kärleken. Inte den sista. Eller? Lisa Jewell har skrivit en skön berättelse om kärlek och förhållanden mellan vad som känns som alldeles vanliga människor, om deras förhoppningar och drömmar, de som går i uppfyllelse och de som av olika anledningar inte gör det. En romantisk smällkaramell!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...