torsdag, januari 01, 2004

Stjärna för en natt

Lisa Jewell
STJÄRNA FÖR EN NATT
Roman - Albert Bonniers förlag
[0]

Lisa Jewells nya bok är något annorlunda än föregångarna Ralphs party och Typ trettio, lite tyngre, allvarligare, även om här visst också finns lättsinniga stråk. Det är inte ett romantiskt parförhållande som står i centrum för handlingen den här gången, utan en annan relation, den mellan två halvsystrar, Ana och Bee. Ålderskillnaden mellan de två flickorna är ganska stor, Ana var bara fyra år när Bee flyttade hemifrån och deras kontakt därefter är knappt ens sporadisk. Bee hamnar nämligen i swinging London, får fullt upp med popkarriär och intervjuer, kändisar och jet set-liv och har bara tid att göra snabbvisiter hos familjen, besök som oftast slutar i gräl och tårar. Kvar i den lilla staden i Devon finns Ana som ägnar sig åt rosenfärgade drömmar om sin ouppnåeliga storasyster och hennes glamorösa liv.

Men när Bee helt oväntat avlider vid trettiosex års ålder tar alltihop en annan vändning. Popprinsessans liv var nog inte alls lika tjusigt som alla trodde, det finns mörka hemligheter och skelett i ett antal olika garderober. Ana skickas till London för att försöka reda ut det hela. Det ryktas nämligen att Bee tog sitt eget liv och det kan väl aldrig stämma? Ana, en liten (nåja, över en och åttio lång), hämmad Askungen som har växt upp med sin galna mamma, en kvinna värre än någon styvmor i sagan, får plötsligt luft under vingarna. Den fula ankungen, lång, gänglig och med konstig näsa, förvandlas som sig bör med lite hjälp till en vacker svan, en tjej som får fotomodellserbjudande av främmande människor på gatan. Snart blandar självklart en prins sig i leken, superhunken Flint, f d livvakt och så sexig att flickorna knappt kan stå raka när han kommer i närheten...

Kapitlen beskriver omväxlande nutid och dåtid, ett grepp jag gillar. Bit för bit rullas historien om Bee upp och mysteriet får så småningom sin lösning. Lite grann känns det som om Jewell närmar sig Marian Keyes när hon berättar om ett tragiskt människoöde och samtidigt kryddar med romantik och humor. Och det är sannerligen inte fy skam, vi är många som gillar den stilen. Stjärna för en natt är lättläst (jag gick omkring med den lilla, knubbiga romanen i nypan och klämde den på en dag), underhållande och dessutom tänkvärd på sina ställen. Nu ser jag fram emot författarens nästa bok, A Friend Of The Family, som handlar om tre bröder, Tony, Sean, Ned.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...