tisdag, januari 01, 2002

Ralphs party

Lisa Jewell
RALPHS PARTY
Roman - Albert Bonniers Förlag
[0]

Som en blandning av de båda engelska teve-serierna This life (Livet kan börja) och Men behaving badly (svenskt namn?), så skulle man kanske kunna beskriva den här boken, i alla fall till det yttre. Längst ner i källarvåningen i ett vackert, långsmalt trevåningshus på Almanac Road i London bor kompisarna Ralph, misslyckad konstnär, och Smith, striktare bankkille. De brukar tillbringa sin lediga tid med att ligga i soffan, klia sig i skrevet och zappa mellan alla sina tevekanaler, men när det lilla charmtrollet Jem flyttar in i ett ledigt rum i lägenheten förändras naturligtvis allt. Hon har nämligen fått för sig att det är Ödet som fört henne till just denna plats, att hon här ska träffa sin drömprins. Problemet är nu vem av killarna hon ska välja, för Ödet är kanske inte alltid precis övertydligt.

I våningen ovanför bor vackra, något överviktiga Siobhan och hennes kille Karl, de är lite äldre, lite mer stadgade. Parallellt med triangeldramat som försiggår på nedre botten berättas om denna parrelation, det handlar mycket om oförmåga, dels till kärlek och trohet, men också om att inte kunna få barn. Och så högst upp i huset bor sexiga Cheri, en vad det verkar ouppnåelig kalaspingla, föremål för alla mäns våta drömmar. Utan att avslöja alltför mycket av handlingen, kan jag säga att det förstås blir intriger och trassel och prassel, a la såpa.

Det här är ju lättsam underhållning, men ändå lite mer än en helt kravlös rom com. Jag gillar att berättandet skiftar mellan de manliga och de kvinnliga karaktärerna, det gör den här boken lite bätte än de flesta, men den kan ändå sorteras in i genren Läs-och-glöm. Därför blir jag lite ställd när jag på bokens baksida läser att den har blivit utnämnd till en modern klassiker av den superkända feministen Germaine Greer. Jag fattar inte? Lisa Jewell har i alla fall skrivit ytterligare två böcker, Thirty nothing och One hit wonder, som toppar bestsellerlistorna. Jo, ja, jag vill förstås läsa dom också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...