lördag, januari 01, 2000

Små altare överallt

Rebecca Wells
SMÅ ALTARE ÖVERALLT
Roman - Albert Bonniers Förlag
[0]

På bomullsplantagen Pecan Grove i "The Gret Stet of Looisiana", bland en befolkning bestående av en tredjedel svarta, en tredjedel kajuner och en tredjedel baptister från bibelbältet lever familjen Walker; det är föräldrarna Vivi och Big Shep, barnen Siddalee, Baylor, Lulu och Little Shep samt det svarta paret Chaney och Wiletta, som arbetar hos familjen. Och ja, detta är förstås de personer vi känner igen från Ya-Ya-flickornas gudomliga hemligheter.

Författaren debuterade faktiskt med Små altare, den framgångsrika Ya-Ya... kom egentligen som nr två. Jag rekommenderar ändå att man läser böckerna just i denna omvända ordning. I Ya-Ya... var det lätt att dras med i och charmas av de fyra kvinnornas livslånga gemenskap, men när jag läser den här boken fastnar smaken allt detta underbara i halsen någonstans. Små altare fördjupar personporträtten på ett intressant sätt, vilket ger upphov till många tankar kring de båda böckerna.

Växelvis berättar barn och vuxna om konflikterna i familjen Walker, både små och stora får komma till tals, dels i återblickar från början av sextiotalet, dels i "nutid", det tidiga nittiotalet. Den tragiska och våldsamma historien om föräldrarnas stora svek rullas upp och skildringen av hur det är att växa upp med en alkoholiserad mor, känns trovärdig, kanske självupplevd? Stämningarna från Ya-Ya... med rasmotsättningar, familjebråk, fester, skratt och gråt skildras i bekant stil och gör denna bok läsvärd, särskilt, som sagt, om man tidigare har läst Ya-Ya-flickornas gudomliga hemligheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...