lördag, januari 01, 2000

Ya-Ya-flickornas gudomliga hemligheter

Rebecca Wells
YA-YA-FLICKORNAS GUDOMLIGA HEMLIGHETER
Roman - Albert Bonniers Förlag
[0]

Först och främst - de "gudomliga hemligheterna" är en slags väldigt omfattande klippbok, full av foton, brev, tidningsartiklar, biljetter och andra minnessaker. Och Ya-Ya-flickorna, det är Vivi, Caro, Necie och Teensy, som i 30-talets Louisiana bildar ett alldeles speciellt systerskap. Ya-Ya gör upp och följer sina egna regler, vilket inte direkt ses med blida ögon.

Ett av Ya-Ya-barnen, Siddalee Walker, teaterregissör och dotter till Vivi, nu i 60-årsåldern, behöver göra research inför sitt nästa projekt om kvinnlig vänskap. Vivi lånar motvilligt ut sin klippbok till dottern, som hon efter ett bråk egentligen helt har brutit med. Sida för sida rullas berättelsen om kvinnornas livslånga förbund upp och vi bjuds på vad som känns som riktiga ögonvittnesskildringar av livet i den amerikanska södern. Författaren skildrar olika händelser, som t ex Ya-Yas uppträdande vid en Shirley-Temple-tävling och hur det gick till vid premiären av succéfilmen Borta med vinden med skärpa och humor.

Men inte var det bara roligt, inte. Siddas uppväxt präglades till stor del av moderns alkoholism, av barnmisshandel och svartsjuka, Vivi själv hade det också rejält besvärligt som barn. Boken berättar vidare en del om den rasism och segregation som förekom i sydstaterna, men det blir liksom i förbifarten och vi får bara veta något litet om hur det påverkade människorna som levde i den verkligheten. För Sidda blir studierna av "de gudomliga hemligheterna" främst ett sätt att försöka komma underfund med sin och mammans komplicerade relation.

Ga-ga for Ya-Yas heter Rebecca Wells officiella webbplats, där det t ex finns möjlighet att läsa mer om författaren och kanske chatta en stund med Ya-Ya-febriga fans från hela världen. För såna finns det och det är inte svårt att förstå varför. Säg den kvinna som inte skulle vilja ha ett eget Ya-Ya-systerskap?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...