torsdag, april 26, 2012

Drömbokhandeln

Laurence Cossé
DRÖMBOKHANDELN
Roman - Sekwa
[+]

- en man försvinner i skogen men dyker upp några dagar senare, genomblöt, jordig och rejält berusad. Vad han har råkat ut för är inte helt självklart och själv har han ingen större lust att berätta.
- en annars väldigt körskicklig fyrbarnsmamma skadas allvarligt när hon kör av vägen. Hon påstår att hon prejats av en annan, stillastående, bil. En oförklarlig olyckshändelse?
- en annan man vägrar plötsligt att gå sin vanliga lilla runda i skogen efter att ha blivit trakasserad och hotad av okända män.

Efter en actionfylld inledning backar vi lite i tiden och får veta att dessa tre personer ingick i en topphemlig referensgrupp, en kommitté på åtta personer med uppdrag från ett par bokhandlare att sammanställa en lista över sina absoluta favoritböcker. Det hände sig nämligen en dag att Ivan (Van), ett något rotlöst bokhandlarbiträde, och den italienska arvtagerskan Franscesca bestämde sig för att öppna en bokhandel tillsammans. Och inte vilken bokhandel som helst, man vill uteslutande sälja bra romaner, god litteratur. En lysande affärsidé (tycker även jag!). Bokhandeln Au Bon Roman väcker förstås en hel del uppmärksamhet, även negativ sådan. Lite sura miner kan man väl stå ut med, men till sist går det så långt att Van och Fransesca bestämmer sig för att kontakta polisen. Och givetvis är den utredande polismannen litteraturälskare ... Vem är det som ligger bakom allt bråk? Kan det vara Franscescas make, den vinstinriktade affärsmannen? Någon av de förbisedda författarna? Avundsjuka bokhandlare?

Redan när jag utsåg omslaget till årets snyggaste kände jag en viss oro för att innehållet inte skulle leva upp till mina höga förväntningar. Skönt då att kunna säga att detta är just en sådan myspysig läsning för bokälskare som jag hoppades på. Tyvärr kan bokhandelsarbetet skildras lite väl realistiskt ibland, t ex med siffror och statistik över sålda titlar, och jag är heller inte så insatt i den franska bok-/kulturvärlden att jag kan avgöra om de namn som droppas bör säga mig något. Men jag är ändå så nöjd med att läsa om den fantastiska, fantasieggande drömbokhandeln Au Bon Roman och blir också glad över alla spännande boktips. De franska titlar som ännu inte finns på svenska hoppas jag förstås att Sekwa kan tänka sig att ta hand om inom en snar framtid!

8 kommentarer:

 1. Den här la jag till på min läslista på boktipset för några dagar sedan, mest på grund av omslaget. Kul att läsa vad den faktiskt handlar om, nu vill jag läsa den ännu mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan rekommendera den, tror den har något för alla boktokar :) Plus ett fint omslag!

   Radera
 2. Visst blir man sugen på att öppna boklåda! Alla de franska titlarna blir nog överkurs hos mig, där kände jag mig begränsad och jag missade en dimension i läsningen. Tant Pis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dommage! Jag missade nog också en del av det franska men blev inspirerad att uppdatera mig lite. Kanske med hjälp av Sekwa? :)

   Radera
 3. Den är så bra :D

  Du har en utmaning att hämta hos mig :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, utmaning, det får jag titta närmare på! Ja, Drömbokhandeln är härlig, så mycket att njuta av :)

   Radera
 4. Sally12:45

  Den här boken var inte särskilt givande ganska platt faktiskt. Skulle aldrig komma med i ett sortiment i en bokhandel som bara saluförde goda böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade vissa invändningar som du kan läsa om i recensionen, men tyckte ändå att det positiva övervägde och hade trevligt när jag läste Drömbokhandeln.

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...