fredag, september 21, 2007

Strandsommar

Anita Shreve
STRANDSOMMAR
Roman - W&W
[+]

Tjugonioåriga Sydney har haft otur med männen i sitt liv. Redan har hon hunnit med att gifta sig två gånger och båda gångerna slutade det illa. Skilsmässa från förste mannen, andre mannen dog efter en kort tids äktenskap. I efterdyningarna flyter hon mest runt i livet, tar tillfälliga jobb hon egentligen är överkvalificerad för. Det är så hon hamnar som privatlärare i en tjusig sommarvilla vid New Hampshires kust. Hennes skyddsling är Julie Edwards, en vacker artonåring som trots föräldrarnas förhoppningar nog får det svårt att komma in på de exklusivaste skolorna. I familjen ingår även två söner i trettioårsåldern, Ben och Jeff, som Sydney ska komma att få ett komplicerat förhållande till.

Strandsommar är författarens trettonde roman. "Body Surfing" är originaltiteln och det är just det som några av personerna i boken ägnar sig åt. Surfa på vågorna utan några andra hjälpmedel än den egna kroppen. I Anita Shreves böcker hamnar man ofta nära vattnet, vid havet, och underströmmarna kan vara kraftiga. I Strandsommar befinner vi oss återigen i samma strandhus som också spelade en stor roll i Pilotens hustru, Där vågorna bryts och Sjöglas. Strandsommar utspelar sig däremot i nutid, under åren 2002-2005. Det gamla huset har hängt med en tid, har renoverats lite här och där, men familjen Edwards trivs och pappan drömmer om att en gång få samla barn och barnbarn i detta lilla paradis. Blir det så?

Jag gillar den speciella "dolt under ytan"-stämningen, vilket det ganska långsamma berättartempot bidrar till. Långsamt tempo, men absolut inte tråkigt. Det händer tvärtom en hel del, jag sträckläste boken till långt in på natten bara för att jag var tvungen att veta hur det skulle gå. Att jag har blivit lite besviken på några av de senaste böckerna (se Nära Eden och Sjöglas) är glömt nu. Strandsommar är äntligen en riktigt page turner, med underbart skildrat känsloliv och karaktärer goda som onda och så de som man inte riktigt vet hur de är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...