lördag, januari 01, 2005

Änglar och demoner

Dan Brown
ÄNGLAR OCH DEMONER
Thriller - Albert Bonniers förlag
[0]

Hm. Vänta lite nu... Robert Langdon väcks mitt i natten av ett mystiskt telefonsamtal, någon vill att han ska komma och ta en titt på ett lik som är märkt med en speciell symbol. Robert Langdon åker till Europa och upptäcker att det finns en rad märkliga omständigheter runt detta lik. Robert Langdon förstår genast att det är ett uråldrigt brödraskap som har ett finger med i spelet. Robert Langdon löser mysteriet med hjälp av en europeiskt exotisk, vacker ung kvinna. Men... Har vi inte redan läst den boken??

I förra årets mest uppmärksammade roman, Da Vinci-koden, gick det onekligen till ungefär så här i inledningen. Men Änglar och demoner är ingen uppföljare, utan den första boken om Robert Langdon, Harvard-professor i religiös symbolik. Den här gången hamnar han till att börja med på CERN utanför Genève, centrum för forskning i partikelfysik. I släptåg har han som sagt snart en vacker och oerhört intelligent kvinna, Vittoria Vetra, dotter till den mördade mannen. Det gamla brödraskapet är Illuminati, de upplysta, som också kallas för den mäktigaste underjordiska organisationen som någonsin existerat. På 1500-talet började en grupp av Italiens mest upplysta tänkare, fysiker, matematiker, astronomer, träffas i hemlighet för att göra uppror mot den katolska kyrkan som de fruktade hotade den vetenskapliga upplysningen. Och inte har de blivit vänligare inställda till kyrkan med åren. I Vatikanen, där världens 165 kardinaler har samlats för att utse en ny påve, tickar en tidsinställd bomb, laddad med material stulet från CERN och utplacerad av Illuminati. Dessutom saknas fyra kardinaler, de främsta kandidaterna till påveämbetet. Hjälp? Någon? Langdon?

Att man inte började från början, så att säga, med att ge ut denna första bok gjorde mig lite misstänksam redan innan jag började läsa. Håller den verkligen, hela vägen igenom? Det gör den inte. Fast å andra sidan gör den kanske det. Gillade man Da Vinci-koden blir man förmodligen inte jättebesviken, för Änglar och demoner går i precis samma stil, med symboler och konspirationsteorier, ja, till och med omständigheterna påminner ju starkt om varandra. Ändå undslapp mig ett litet äntligen när boken var utläst. Det här var då sannerligen ingen bok som höll mig uppe på nätterna, tvärtom tog det mig faktiskt osedvanligt lång tid att avsluta den. Men nu ska det bli spännande att så småningom läsa den riktiga uppföljaren till Da Vinci-koden, nummer tre i serien, när den nu kommer. Börjar den kanske också med ett nattligt telefonsamtal...?

2 kommentarer:

  1. Oj, vad olika man kan tycka :) Den här tillhör mina favoriter :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror surtanten som recenserade den här 2005 (oj, det var visst jag!) var bitter över att den var så lik Da Vinci-koden ... ;)

      Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...