måndag, mars 26, 2012

Bokhyllerunda - S

Klämmer i med nästa bokstav också, med en recension från 2007.

Marie Hermanson
SVAMPKUNGENS SON
Roman - Albert Bonniers
[+]

När svampkungens son, Gunnar, bara är sex år tvingas han välja mellan ett liv i skogen (hos pappa) eller vid havet (mamma som vill flytta till sin familj i Bohuslän). Det blir skogen, trots att han har vad pappa föraktfullt kallar havsögon. Svampkungen själv, den brunögde Holger, är mykolog, en mustigt karismatisk man som under sina populära svampkurser alltid lyckas förföra någon av kvinnorna i gruppen bakom närmaste tall. Under tiden får Gunnar hjälpa de äldre deltagarna till rätta, medan han storögt och senare avundsjukt betraktar faderns framgångar hos det motsatta könet.

När den sexiga Madeleine en dag dyker upp i sin lilla sportbil vid torpet för att delta i svampkursen ställs allt på sin spets. Både far och son faller som furor för skönheten, men det blir pappa Holger hon gifter sig med. Gunnar får även i fortsättningen hålla till godo med flickorna i de tummade Lektyr-tidningarna. Fast... pappa har ju berättat att vissa svampar faktiskt kan ha en så att säga uppiggande verkan på kvinnor. Att de kan göra dem galna av åtrå. Om man skulle ta och pröva den där grottsvampen, den som också kallas drakslem, som han pratade om...

Metaforerna står väl som spön i backen i Marie Hermansons senaste roman, de skarpa kontrasterna likaså, men med ett smidigt språk och en skön ironisk glimt ros båten lekande lätt i land (haha). Titeln för tankarna till sagans värld och skogen, och senare också havet, som författaren målar upp med sina ord, får verkligen ett mytisk skimmer, precis som karaktärerna. Kul är att varje nytt skeende i boken inleds med en beskrivning av en viss svamp, stinksvampen t ex, Phallus impúdicus, som också kallas liksvamp, den milda, behagliga frostvaxskivlingen, den hallucinogena röda flugsvampen. Lite övertydligt kanske, men kul.

4 kommentarer:

 1. Jag gillar också Maries böcker. Hembiträdet, Musselstranden och Himmelsdalen är mina favvosar. Sedan är det extra kul eftersom de ofta utspelar sig i miljöer som jag känner till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Och jag har ju fortfarande Himmelsdalen kvar, det är lycka det :)

   Radera
 2. Anonym22:38

  Jag har precis läst ut Himmelsdalen och jag håller med dig..det ÄR lycka att ha den kvar :) Den var väldigt bra. AC

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Ska verkligen försöka läsa den så snart som möjligt :)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...