Nästa bok i klassikerutmaningen blev den feministiska klassikern Pennskaftet - Elin Wägner, där en grupp kvinnor i Stockholm förenas i kampen för kvinnlig rösträtt. Boken kom 1910 och var på sin tid en riktig pionjärroman med en modern syn på kvinnorollen, äktenskap och sex. "Pennskaftet" i bokens titel är smeknamnet på Barbro Magnus, en ung journalist på Frisinnade morgontidningen, hon försörjer sig själv och tar ingen skit. När hon träffar en man och blir kär är det för henne inte självklart att de ska gifta sig, se Det går an, som jag läste förra året.
Elin Wägner var också journalist när hon började engagera sig för kvinnlig rösträtt och hon blev senare invald i Svenska Akademien 1944. 1921 genomfördes den kvinnliga rösträtten i Sverige, men (kvinno)kampen mot sociala normer och strukturer är inte över för det. Det är något som blir extra tydligt när jag läser den över hundra år gamla Pennskaftet i svallvågorna efter "fisk-gate", då bloggaren Genusfotografen klädde av det danska fiskemagasinet (nu med rekonstruerat inlägg), det tyska #aufschrei på twitter, om sexism, och nu de senaste dagarna då fokus har legat på Uppdrag granskning om näthatet mot kvinnor. Jag förmodar, att en feminist ännu på hundra år inte behöver vara orolig för sysselsättning, säger en av kvinnorna i boken, jo, men visst.
jo, att gifta sig betydde ju att lämna sin egen karriär.
SvaraRaderaTur att vi har lämnat den tiden bakom oss i alla fall ...
RaderaJag skulle verkligen vilja läsa denna!
SvaraRaderaRekommenderas!
RaderaÅh! Tack för tips - den laddade jag hem pang bom med en gång.
SvaraRaderaÄlska bibliotekets e-lån! :)
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaJag är helsåld. Norrtullsligan i all ära, men den här är rakbladsvass.
SvaraRaderaJättebra! Och bevisligen fortfarande viktig o relevant.
RaderaMin favoritbok! Den är så bra! Och håller med dig om att det är skrämmande att det 100 år senare fortfarande för vissa är störande att kvinnor hörs i samhällsdebatten.
SvaraRaderaJa, jag måste faktiskt skratta när jag läste just den citerade meningen, med tanke på debatten den senaste tiden.
Raderafunkishälsn. från Lilla Björka
SvaraRaderahttp://lasdagboken.blogdns.com/2011/index.php?m=07&y=11&d=12&entry=entry110712-175943
upptäckte Wägner mkt sent, men stora läsprojekt brukar ha den funktionen, att väcka äldre romaner till liv igen
Bättre sent än aldrig, det var så för mig också. Jag minns inget från skoltiden?
RaderaSå fint med Lilla Björka. Jag har aldrig varit där :O så smålänning jag är!
Har Norrtullsligan hemma. Tänkte jag skulle läsa den och Pennskaftet.
SvaraRaderaDet låter som en intressant kombo-läsning!
Radera