torsdag, februari 13, 2014

Tysk torsdag: HBTQ-Mann-en

Der Mann
Vitsig rubrik, nicht wahr ... Så här säger wikipedia om Thomas Mann:

Om han hade en till del homosexuell läggning, var dock detta något han aldrig levde ut i praktiken. Man kan dock finna att han ger vissa av sina romanfigurer homosexuella drag, till exempel Hanno i Buddenbrocks och Gustav von Aschenbach i Döden i Venedig.

Vilken läggning Mann hade spelar väl ingen större roll, på den tiden var det mer "tillåtet" för män att svärma för sköna ynglingar och manliga bekanta, men det som är intressant i sammanhanget är hur ofta temat dyker upp i hans verk. Som i Buddenbrooks (Hanno och vännen Kai Graf Mölln), i Tonio Kröger (Tonio Kröger och älskaren Hans Hansen), i Zauberberg (Bergtagen) (Hans Castorp och skolkamraten Pribislav Hippe) samt i kortromanen Der Tod in Venedig (Döden i Venedig) (Gustav von Aschenbach och unge Tadzio).

Tadzio = Björn Andresen. 4-ever.
I Döden i Venedig, publicerad för första gången 1912 (och filmatiserad 1971), blir den strame änklingen Gustav von Aschenbach helt förtrollad av den undersköne ynglingen Tadzio på en strand i just Venedig. (Bonustips: även i en novell i Der Häuser der Anderen - Silke Scheuermann kan man läsa om ett liknande fall, med lite humor - min recension) De bor på samma hotell under en sommar och redan när Aschenbach för första gången får se den unge mannen med honungsfärgade lockar och hud vit som elfenben blir han fascinerad. Och sedan förälskad, även om det hela tiden är på avstånd. En mycket läsvärd novell/kortroman med en mängd teman och tolkningar.

Länktips via Genusfotografen - Bosom Buddies: A Photo History of Male Affection

Andra som läser och pratar tyskspråkig litteratur i dag:

Sanna - två genier, samma tanke ;)
mimmimarie - jagar tyska e-böcker
Ingrid - berättar om det förlorade barnet

6 kommentarer:

  1. Jag har inte sett filmen med Björn Andresen men läste tidigt Döden i Venedig, kanske för tidigt. Vid omläsning nu skulle jag nog se den med andra ögon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste om den på tyska nu inför denna tyska torsdag och den är nog inte helt lätt att komma in i för en ung människa ... Filmen minns jag inte mycket av, tror boken har stått emot tidens tand betydligt bättre!

      Radera
  2. Mycket fin rubrik! Jag tänkte på en annan sak i Zauberberg, nämligen de där mycket mystiska sekvenserna när Hans Castorp försvinner och stänger in sig och är hemlig med Dr Krokowski och de är båda lite generade över detta - det kom aldrig någon förklaring och det är ingen stor sak i boken men jag grubblade på om det inte var en liten blinkning där också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm ... mycket möjligt! Tänk om de kunde ha fått komma ut ur den där garderoben.

      Radera
  3. Döden i Venedig borde jag också läsa om- filmen såg jag men minnet är dåligt... Buddenbrooks hör dock till en av mina tyska favoriter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett av mina mål, att läsa Mann på originalspråk. Nu har jag iaf börjat med Der Tod in Venedig :)

      Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...