söndag, november 30, 2008

Nattfåk

Johan Theorin
NATTFÅK
Kriminalroman – Wahlström & Widstrand
[++]

Om jag skulle skriva en blurb (=reklamtext på bokomslag) till Nattfåk skulle det finnas en hel del att välja på. Johan Theorin ger mig kalla kårar. Rysligt spännande. Omöjlig att lägga ifrån sig, jag låg och läste halva natten. Eller Obs, varning! Läs på egen risk och absolut inte när du är ensam hemma i ett mörkt hus en mörk vinterkväll. Det gjorde jag. Eller varför inte Grattis Johan Theorin, både till Deckarakademiens utmärkelse Årets bästa svenska kriminalroman och till att ha skrämt en stackars Bokmoster halvt från vettet.

Nattfåk utspelar sig precis som Theorins debut Skumtimmen på Öland och inleds med en frestande bostadsannons; Byt ut ditt liv – Bo på landet. Det är Åluddens gård på nordöstra Öland som är till salu, den ståtliga fyrmästargården från mitten av 1800-talet, som är i stort behov av renovering. Det är inget som avskräcker bostadsknarkande barnfamiljen Westin från Stockholm. Men då vet de ännu ingenting om fåken, den kraftfulla snöstorm som sveper in över Öland på vintrarna. De vet heller ingenting om alla andra som rör sig runt gården, levande som döda.

Skumtimmen läste jag en sommar i följetongsform, lite lätt frustrerande ibland, men ändå värt besväret eftersom jag tyckte så mycket om boken. Nattfåk är alltså ännu bättre, mycket välskriven och med en gastkramande intrig där en del gamla bekanta från Skumtimmen dyker upp, samtidigt som ett par nya karaktärer presenteras. Miljöskildringarna är perfekta, man riktigt känner den isande vinden bita i kinderna. Personskildringarna håller också hög klass. Läs därför boken med ett av årets snyggaste omslag! Oj, ännu en blurb kanske…? Jag ser hur som helst väldigt mycket fram mot nästa bok av Johan Theorin.

6 kommentarer:

 1. Kunde inte sagt det bättre själv! Håller med dig om allt du skriver, inklusive dina synpunkter om omslaget. Det är så snyggt, slås kanske bara av Ajvides människohamn...

  /Lillasyster

  SvaraRadera
 2. lillasyster: ja, det framgick nog rätt väl att jag gillade boken!:-) Människohamn har jag inte läst än, är boken lika bra som omslaget?

  SvaraRadera
 3. Åh vad härligt att Nattfåk verkar vara en spökhistoria precis som Skumtimmen. Åh vad glad jag är jag har något att se fram emot!

  SvaraRadera
 4. paperback lover: ja, gillade du Skumtimmen tror jag nog att du kommer att tycka om Nattfåk också. En riktig rysare!

  SvaraRadera
 5. Ja maken till läskig bok..jag låg sömnlös ensam i vårt sovrum. Mannen var till sjöss och vinden slog mot plåtväggarna. Men efter ett par timmars sömnlöshet kom min lilla dotter och kröp ner i min säng. Då kunde jag äntligen somna lungt men boken fick vänta till min man kommit hem.

  SvaraRadera
 6. Linelump: oj, till sjöss också! Jag förstår att du inte vågade läsa klart, men samtidigt måste det ha varit svårt att lägga ifrån sig boken?

  SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...