onsdag, februari 25, 2009

Sammankomsten

Anne Enright
SAMMANKOMSTEN
Roman - Brombergs
[+]

Jag började läsa Sammankomsten en kväll, blev tvungen att lägga den ifrån mig för att fixa lite. Tänkte på boken tills det blev senare och jag kunde fortsätta läsningen, tills det blev ännu senare och nödvändigt att sova. Det blev arbetsdag och jag längtade efter att det skulle bli dags att läsa igen. Och så höll det på tills boken var utläst, trots att jag faktiskt ibland inte alls ville läsa vidare.

Sammankomsten är skriven med ett språk som fick mig att häpna och emellanåt må illa. Jag är förstås inte ensam om att bli så tagen, Sammankomsten belönades 2007 med Bookerpriset, i konkurrens med bl a Lloyd Jones (Mister Pip) och Ian McEwan (On Chesil Beach).

Själva sammankomsten inträffar först en bit in i boken. Den stora, irländska familjen Hegarty samlas i föräldrahemmet för begravningen av en av bröderna, Liam som hittats drunknad, ett självmord. Huvudpersonen Veronica, som stod honom närmast, hamnar i en livskris och ifrågasätter sitt eget välordnade liv. De sömnlösa nätterna fördriver hon med att köra bil och dricka vin – ibland samtidigt. Det blir nästan som en sorts skröna när berättarjaget fantiserar om familjens förflutna, hennes verkliga minnesbilder blandas med drömlika fragment, så där som minnet ju fungerar. Hur var det egentligen, minns jag nu rätt? Till sist lyckas hon pussla ihop de förträngda minnesbilderna till en fasansfull sanning. Det är fascinerande läsning, i fin översättning av Thomas Preis.

5 kommentarer:

 1. Jag tyckte om den här boken och hade tänkt skriva någonting om den, men jag tycker att den på något sätt är svår att sammanfatta, eller så är det kanske jag som inte kan få ihop mina tankar kring boken på ett vettigt sätt. Hursomhelst blev det aldrig av att jag recenserade den på min blogg.

  SvaraRadera
 2. Jag läste bara de två första styckena i ditt inlägg. Ser verkligen fram emot att läsa den här Bookervinnaren så jag vill inte veta för mycket. Kul att den fick ett + hos dig i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Nu blev jag nyfiken - ännu en bok att klicka hem...

  SvaraRadera
 4. Det låter väldigt intressant. Hamnar helt säkert på önskelistan.

  SvaraRadera
 5. Kajsa: jag förstår precis vad du menar. Inte helt lätt att formulera sina tankar runt den här boken.

  Paperback Lover: ja, ett enda plus [+] hos mig är ju - trots vad man kanske kan tro - ett gott betyg!

  (b)loggboken: eller låna på bibblan! ;-)

  Kristallina: ja, det var verkligen en intressant och lite annorlunda läsupplevelse. Rekommenderas, som sagt.

  SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...