tisdag, oktober 13, 2009

Släktet

Guillermo del Toro & Chuck Hogan
SLÄKTET
Thriller – Bra Böcker
[0]

På JFK-flygplatsen i New York händer något märkligt. Ett plan som just landat slocknar plötsligt, inte bara belysningen, utan allt är dött, radiokontakten bryts och man kan inte se några tecken på liv inne i planet. Doktor Eph Goodweather och hans team med fältepidemiologer kallas till platsen för att undersöka vad som hänt de till synes livlösa passagerarna och besättningen. Man misstänker biologiska stridsmedel eller kanske något virus.

Det visar sig att vampyrerna, detta uråldriga släkte, har kommit tillbaka för att ta över världen! Men det här är långt ifrån romantiska Twilight, inga höviska vampyrer som smuttar lite lätt på en blek tonårshals. Nej, här är det blod och slafs och kanske lite mer True Blood. Ett par gånger var jag faktiskt tvungen att lägga ifrån mig boken, det blev bara för äckligt…

Upptakten, och bokens första halva, är mycket bra. Med världens alla pandemier i tankarna, just nu svininfluensan i synnerhet, är det skrämmande att läsa hur människor märker att de smittats och börjar förvandlas till… ja, något. Släktet, första delen i en planerad trilogi, heter f ö The Strain (Viruset) i original. Fast mot slutet, när Eph och hans mannar ska återerövra New York, tappar jag lite tron på den här storyn. Det blir för mycket actionfilm för min smak, men så är också Guillermo del Toro filmregissör, mest omtalad för Hellboy och Pans labyrint. Elisabet Kostovas Historikern är fortfarande min favorit när det gäller vampyrromaner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...