onsdag, mars 14, 2012

Little Bee

Chris Cleave
LITTLE BEE
Roman - Brombergs
[+]

Efter två år på en flyktingförläggning för invandrare i Essex har nigerianska Little Bee lärt sig att prata drottningens engelska, vilket inte är så lätt som man kanske kan tro. Å andra sidan hade hon gott om tid och, som de äldre flickorna förklarade för henne, för att överleva måste man se bra ut och tala ännu bättre. Om man nu vill överleva. Förutom lektionerna har Little Bee även lagt en hel del tid på att fundera ut olika sätt att ta livet av sig ... ifall "männen" kommer. När Little Bee lite av misstag till sist släpps ut äger hon inte mer än kläderna på kroppen samt ett visitkort från en brittisk journalist som hon träffat några år tidigare i sitt hemland. Men när hon ringer för att be om hjälp blir hon allt annat än varmt bemött. Journalisten, Andrew, vill helst inte att hon ska höra av sig igen och att komma hem och bo hos hans familj är det inte tal om.

Några dagar senare blir det ändå så att Little Bee söker sig till hans hus, det är hustrun Sarah som öppnar. Hon är just på väg till en begravning. Hennes man har begått självmord. I en roman med många skikt turas Little Bee och Sarah om att berätta, deras historier slingrar sig om varandra som trassliga lianer i takt med att kvinnornas vänskap utvecklas. Läsaren tas med på en riktig berg- och dalbana där intrigen vänder och skruvar sig hit och dit, mellan glädje och sorg. Oemotståndligt, precis som livet självt. Lika oemotståndlig är Sarahs son, fyraårige Charlie, eller Batman som han föredrar att kallas. Han vägrar ta av sig sin Batmankostym och är ständigt på jakt efter elakingar. Supersöt!

Little Bee är Chris Cleaves andra roman som för övrigt fick titeln The Other Hand i hemlandet UK. Han har skrivit en stark skildring av skillnaderna mellan oss människor, om de avgrundsdjupa klyftorna i världen som vi alla är medvetna om men oftast väljer att blunda för. Det handlar också om likheterna och om mod som kan se ut på så många olika sätt. Huvudpersonen Little Bee har ett alldeles eget språk när hon sätter fingret på alla underligheter här i västvärlden, det blir många leenden mitt bland allt det dramatiska som sker. Boken har även väckt Hollywoods intresse och blir film med Nicole Kidman i rollen som Sarah.

10 kommentarer:

 1. Den skriver jag upp. Tack för en fin recension!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör det! Den är absolut läsvärd, av flera anledningar.

   Radera
 2. Takk for fin omtale:) Har denne liggende i bokhyllen som lydbok, kanskje jeg må finne den frem:)

  Ha en fin dag:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, kul att du blir intresserad av boken :) Den var spännande läsning, säkert blir den inte mindre spännande som ljudbok.

   Radera
 3. Så spännande att läsa dina tankar, tack vare dig fick jag ju också möjligheten att läsa den här fina boken. The Other Hand gillar jag skarpt som titel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag stod nog bara för den lilla puffen bara :) Återkommer till din recension, sitter med segt wi-fi tills mitt nya modem levereras, vilket jag hoppas blir snart!!

   Radera
 4. Åååh, den låter bra ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är bra också! Såg att den finns som e-bok på mitt bibliotek nu

   Radera
 5. Den har jag lagt upp på kom ihåg-listan på bibblan så ska låna den inom kort är det tänkt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det inte är för lång väntelista! Eller läser du e-böcker? Då är det ju bara att klicka :)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...