2001 var ett riktigt Harry Potter-år. I familjen slogs vi om vem som skulle få läsa först, inte mindre än två böcker av J K Rowling kom ut under året, HP och fången från Azkaban och HP och den flammande bägaren. Till sist tog vi till ett gammalt beprövat begrepp - högläsning. Annars stod jag nog mycket i köket och prövade en massa fina recept. En av mina favoritkokböcker kom ut det här året.
Anna och Fanny Bergenström
KÄRLEK, OLIVER OCH TIMJAN
Fakta - Albert Bonniers Förlag
[++]
Att välja vegetariska och/eller ekologiska alternativ börjar bli självklarheter för allt fler och detta tar den populära matskribenten Anna Bergenström fasta på i senaste kokboken. Med tonvikt på hälsosam och smakfull mat bjuder hon på nära 300 fullproppade sidor med recept och förslag på allt ifrån vardagsfrukosten och brödbaket vidare till picknickmat och festmåltider med läckra desserter. Den personliga, pedagogiska tonen som vi känner så väl finns förstås här och även de mer komplicerade recepten blir därför lätta att följa. Inspirerande och vackert fotograferad av dottern Fanny Bergenström blir hela boken till ett enda stort familjeprojekt, där även vännen Roberto finns med på ett hörn som bl a idégivare.
Man har haft en särskild tanke bakom bokens namn, berättar författarna. 'Kärlek' står för omsorg om råvarorna, respekt för djuren och naturen, omtanke om sig själv och andra. Vidare ska titelns oliver påminna oss om den speciella medelhavskulturen i allmänhet och den nyttiga olivoljan i synnerhet och till sist symboliserar väldoftande timjan kökets alla kryddor, den används "på svenska" ibland, andra gånger hittar man den i recept från Provence och Italien. I receptsamlingen finns också rätter som är starkt inspirerade av resor till Asien och Sydamerika, som laxfylld sushi, thailändska fiskbiffar och chilenska piroger (empanadas) fyllda med lamm, ägg och oliver. Det är en trevlig pyttipanna!
Boken avslutas med ett användbart minilexikon med uppslagsord som spirulina, agar agar och wasabi och Anna ger som vanligt också en rad olika menyförslag, exempelvis Meny från Fjärran Östern, Billig fest med vännerna och Middag som i Provence. Den sistnämnda innehåller bl a gazpacho med vitlöksbröd, citronkyckling med oliver och kompott på färska fikon med en bit fransk getost... mmm! Min enda invändning - har du sedan tidigare redan ett gäng av Annas många kokböcker på kökshyllan känner du helt säkert igen en del av recepten, lite trist, även om dessa gamla bekanta passar bra in i samlingen.
Den bästa romanen 2001 var Torbjörn Flygts fina barndomsskildring och jag kan inte riktigt förstå att det nu är elva år sedan jag läste den. Det känns ju nästan som i går!
Torbjörn Flygt
UNDERDOG
Roman - Norstedts
[++]
En underdog slår ur underläge och får kämpa för att komma någon vart. Kanske står striden mot en omvärld som inget fattar eller ett dåligt självförtroende, sak samma, känslan av att vara dömd på förhand finns där. Som hos Johan, som under enkla förhållanden växer upp under sjuttio- och åttiotalet i Malmö. Och som hos Johans mamma Bodil, ensamstående med två barn, sannerligen dubbelarbetande, men framförallt närvarande trots ständig värk i hela kroppen efter långa dagar på strumpfabriken. Hemmet, en lägenhet i ett av de första så kallade miljonprojekten, är den trygga punkten, där Johan hämtar kraft inför duster med krävande lärare, fula gubbar på gården och besvärliga släktingar. Tillsammans blir de starkare, även om de inte alltid förstår sig på varandras skilda världar.
"Språket är ju gratis, så varför snåla med det?" har författaren sagt i en intervju och denna hans tredje roman vittnar om den övertygelsen. Det är fantastiskt ordrikt med långa meningar och dialoger helt utan citattecken, det är ett myller av människor, kompisar, grannar, klasskamrater, släktingar som strömmar fram, saker som tillsammans väl kunnat bli lite påfrestande i längden. Men istället är denna barndomsskildring tack vare många tidstypiska detaljer (allt är på pricken!) och en värme som nästan slår emot en från boksidorna en spännande läsupplevelse. Torbjörn Flygt har gjort en grundlig research och jag nickar instämmande mest hela tiden, att "ja, just så där var det ju".
Berättelsen börjar när Johan är elva år och fortsätter fram till gymnasietiden och lumpen, med en rejäl tyngdpunkt på samhällsutvecklingen och hur allt har förändrats under de senaste årtiondena. Mycket handlar det om hur vi själva också har förändrats, vi sextiotalister som skulle få allt, det allra bästa i form av ett perfekt välfärdssamhälle. Vad blev det av oss, hur tacksamma var vi för vad vi fick ärva och vad för slags samhälle lämnar vi vidare till våra barn? Boken ger oss detta och en hel del annat att tänka på. Som hur det var att lyssna på Ulf Elfving i Upp till 13 fast inte erkänna att man gjorde det och hur äckliga skolmatsalens kåldolmar var och hur det kändes att börja i högstadiet och hur Björn Borg slog in matchbollen mot Jimmie Connors och hur viktigt det var med den där krokodilen på tröjan och hur man ibland bara måste gå UT och...
2001 läste jag en massa bra deckare, bl a började jag på Unni Lindells serie om kriminalkommissarie Cato Isaksen och Stephen Booths böcker om Ben Cooper och Diane Fry, men det blev också en annan och annan spännande roman.
Christina Schwarz
FRUSET VATTEN
Roman - Forum
[+]
När Oprah
Winfrey väljer ut en bok till sin populära bokklubb, får den automatiskt en
rejäl skjuts framåt till att bli en bestseller, vare sig den förtjänar det eller
ej. En del rynkar kanske på näsan åt sånt, men bokförläggarna gillar det förstås
så mycket att de har gett tevestjärnan guldmedalj för att hon anses ha
uppmärksammat "läsningens fördelar och glädje". Christina Schwarzs debutroman
Fruset vatten, Drowning Ruth i original, annonserades som huvudbok i
september förra året och finns alltså nu på svenska.
Handlingen utspelar
sig främst på den amerikanska landsbygden under tiden mellan de båda
världskrigen. Sjuksköterskan Amanda återvänder till familjens gård för att vila
upp sig efter en tids ansträngande arbete på de överbelagda sjukhusen. På gården
bor redan systern Mathilda tillsammans med sin lilla dotter Ruth. De väntar på
att maken och fadern Carl ska återvända från kriget och när han väl gör det,
finner han att saker och ting har förändrats betydligt under den tid han har
varit borta. Familjens tragiska historia vecklas så försiktigt upp, allt medan
Ruth blir äldre och berättandet pendlar fram och tillbaka mellan romanens
kvinnliga huvudpersoner.
Trots vad jag tidigare har tyckt om vissa av
Oprahs favoritböcker, kan jag bara instämma i berömmet när det gäller den här.
Redan genom att läsa den första meningen, "Ruth mindes att hon drunknade", dras
man in i denna spännande roman med thrilleranslag. Mörka hemligheter viskar
mellan raderna boken igenom, för vad hände egentligen, den där kalla
vinternatten ute på isen, då Ruth drunknade? Om hon nu gjorde det?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)