måndag, mars 05, 2012

Tematrio - den svenska bilderboken

En ganska svår utmaning för mig den här veckan: berätta vilka tre bilderböcker du skulle välja för att representera den svenska bilderboken? Ja, den älskade bilderboken, ja ... Det var ganska länge sedan jag hade anledning att läsa bilderböcker, med vuxna barn som ännu inte är inne "på andra varvet" ... Men det finns förstås några titlar som jag har lagt på minnet och kanske passar de bra som representanter för Sverige också!

1. Allt från början: från urcell till människa - Jonathan Lindström. I min recension 2003 skrev jag att det var bland det allra bästa jag läst, både i barnboksgenren och som faktabok betraktat. Allt från början spänner över många miljarder år när författaren på ett charmigt och humoristiskt sätt skildrar den fantastiska berättelsen om livets uppkomst. Texten är klar och tydlig och rolig och illustrationerna är färgglada, informativa och lättfattliga, även för de allra minsta.

2. Mona i rymdåldern - Filippa Widlund. Något så ovanligt som en Science Fiction-serie för barn med en tjej i huvudrollen skrev förlaget Bonnier Carlsen 2002 ... Har det hänt något på tio år? Lite kanske. Boken består av två roliga serieberättelser, Planetresan och Spegelskeppet där Mona och rymdhunden Lajka lär sig mer om planeterna och vårt solsystem.

3. Majas alfabet - Lena Andersson. Och alfabetssångerna förstås. Vissa texter sitter som berget fortfarande.

Tänk vad jag skulle vara glad
Om jag fick bo på Pionens blad.
Då skulle jag sitta alldeles nära
Och titta och lukta på allt det skära.

4 kommentarer:


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...