måndag, maj 21, 2012

Yogamat

YOGAMAT
Anna Gidgård, Cecilia Davidsson
Fakta - Ica Bokförlag
[+]

Jag kan nog tänka mig att det finns de som tycker att det är lite överdrivet med särskild mat för yoga, men själv kastade jag mig över denna bok som förenar två av mina intressen, ivrig att prova några recept speciellt anpassade till yogautövare. Och glad att det finns fler som yogar eller gör något liknande, som gärna vill äta bättre men tycker det är svårt att få till det i vardagen, som Anna Gidgård skriver i förordet. Redan att yoga är bra för magen, men med rätt mat, lättsmält mat med goda mineraler och enzymer som stärker kroppen, kan man må ännu bättre. En dubbeldos av välbefinnande!

Yogamaten ska vara lätt, krispig och smakrik, menar författarna, med en god balans mellan rå och tillagad mat och utan några raffinerade produkter som vitt mjöl och socker. Eftersom falafel är bland det bästa jag vet började jag med att testa receptet på grön falafel, gröna av ärter, persilja och dill, minus koriander för att sån är jag ... De ska inte friteras, utan penslas med kokosolja (som har många hälsofördelar) och steks i ugn. Serveras t ex med tomatsås och kålsallad. Känns fräscht och smakar väldigt gott!

Det blev även nötiga bananmuffins utan vanligt mjöl, i stället malda nötter och mandel, toppade med en sorts äppel- och cashewkräm. Supergoda! Bra är att boken innehåller en kort lista på några extra spännande råvaror, från agave till tofu och tempeh, allt bra för kropp och själ. Jag kommer att laga fler rätter från Yogamat, t ex en fiberrik och mättande morotssmoothie med äpple och kokos, en mättande yogagröt, knaprig pistagepesto som pålägg på en bit surdegsbröd och så några nyttiga frukt- och nöttryfflar. Fortsättning följer!

4 kommentarer:

 1. låter jättegott - OCH nyttigt, wow!
  det här sättet att laga mat passar mig

  /falafel lover

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var lite skeptisk till kokosoljan först, men den anades inte ens :) Och muffinsen är redan slut!

   Radera
 2. den boken måste jag ta en titt på! jag gillar yoga
  och recepten verkar jättebra. koriander är jättegott till allt! tycker jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malen koriander går bra, men har svårare för den färska ... Ja, ta en titt på Yogamat, den är riktigt intressant!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...