söndag, juli 08, 2012

Ur arkivet - 2005

Årets bästa roman var en fantasyroman och ingen var mer förvånad än jag!

Susanna Clarke
JONATHAN STRANGE & MR NORRELL
Roman - Norstedts
[+]

Tio år tog det för Susanna Clarke att till sin debutroman göra research och bygga upp en egen magisk, mytologisk fantasyvärld, något i Tolkiens anda, eller kanske ännu hellre J K Rowlings Harry Potter eftersom det England där historien utspelar sig nästan är som vår egen värld, fast med magiska inslag. Dock är det en HP med vuxna i huvudrollerna. I stället för tonårsbekymmer av varierande grad oroar man sig för korrekta bordsplaceringar, svartsjuka, maktspel och konkurrens på arbetsplatsen. Och det är inte heller i vår nutid boken utspelar sig, utan under tidigt artonhundratal, som författaren skildrar både underhållande och välskrivet med gott om tidstypiska detaljer i både språk och miljö. Andra jämför Clarke med Jane Austen och Oscar Wilde, med Charles Dickens och C S Lewis och det är ju inte illa efter bara en enda bok, även om den nästan är 800 sidor lång. Och tog tio år att skriva klart.

När boken börjar är det 1806 och den enda magikern i England är mr Norrell. Ja, det finns också några herrar som träffas den tredje onsdagen i varje månad för att läsa högt för varandra ur långa, tråkiga essäer som behandlade den engelska magins historia. Men de är gentlemannamagiker, som i de flesta fall aldrig ens har uttalat minsta besvärjelse. När sällskapet hör talas om mr Norrell, som förutom att han har ett fantastiskt bibliotek med sällsynta magiska böcker, också är en utövande magiker, blir de förstås eld och lågor. Mr Norrell erbjuder sig dessutom att ge herrarna bevis på sina kunskaper om bara de andra magikerna lovar att aldrig mer syssla med något som har med magi att göra... Och eftersom en engelsk gentleman alltid står vid sitt ord är mr Norrell snart ensam magiker i riket. Igen. Tror han. Den unge Jonathan Strange är nämligen också magiker, om än ganska oerfaren och ny i branschen. Magin halkade han in på nästan som på ett bananskal. Förmögen och uttråkad behövde han helt enkelt något att sysselsätta sig med när han tröttnat på att försöka skriva poesi och upptäckt att läroböckerna i juridik var fördömt tråkiga och det visar sig snart att han är en naturbegåvning. Strange och Norrell är olika som natt och dag, den ene sprudlande social och charmerande, den andre tråkig, inbunden och kontrollerande. Ändå bestämmer sig mr Norrell för att ta sig an Strange som elev, kanske till en början främst för att kunna kontrollera honom och hans magiska krafter. Rivaliteten mellan de båda männen, och faktiskt även vänskapen, står i centrum för boken, precis som bådas fascination av Korpfursten, den störste magikern som någonsin funnits.

I boken myllrar ett stort antal personer, kända och okända, adelsmän och luffare, alver och militärer, ut och in i olika intriger och i många och långa fotnoter om både det ena och det andra. Jonathan Strange & Mr Norrell blev när den kom ut i England och USA förra året en stor succé och filmrättigheterna är redan köpta av samma gäng som producerade Lord of the Rings. En filmatisering kommer förmodligen att gå mer rakt på sak, men till dess kan boken varmt rekommenderas till alla fantasysugna. De nära 800 sidorna kan faktiskt bli sommarens stora läsupplevelse. Och att författarens nästa bok enligt uppgift kommer att utspelas i samma värld, några år efter där berättelsen om Strange och Norrell slutar, är sannerligen något att se fram emot.

Jag jublade också lite extra över en ny Ruth Rendell 2005.

Ruth Rendell
ROTTWEILERN
Thriller - Natur och kultur
[+]

Jubel och klang, en ny Ruth Rendell! Deckardrottningens nya bok, Rottweilern, är en riktigt brittisk, psykologisk thriller av bästa märke och den här gången utspelar sig historien i Marylebone, en stadsdel i London. Boktitelns rottweiler är en seriemördare som går lös i staden, i media får förövaren detta namn efter att en ung kvinna har hittats strypt med ett bitmärke i halsen. (Givetvis protesterar Rottweilerföreningen å det bestämdaste...) Ett vittne har sett en figur fly från platsen, men det var mörkt och det gick inte att avgöra om det var en man eller en kvinna.

Det brokiga persongalleriet består främst av invånarna i ett hyreshus som ägs av änkan Inez Ferry som har sin antikaffär Star Antiques på nedre botten. I huset bor också Will, en ung man som ser ut som David Beckham, men mentalt ligger på en tioårings nivå. I lägenheten bredvid bor ryskan (eller vad hon nu är, hennes brytning varierar...) Ludmila med sin pojkvän Freddy och högst upp i huset bor den ordentlige Jeremy Quick, en idealisk hyresgäst, som har tagit för vana att börja dagen med en kopp te i Inez butik. I Inez butik jobbar den vackra och exotiska Zeinab Sharif, eller det kanske är för mycket sagt. Hon kommer i alla fall dit ibland, men ägnar sig mest åt att stå framför spegeln samt ta emot sina många och rika beundrare som överöser henne med dyrbara smycken. Och det här vore inte en bok av Ruth Rendell om inte alla de inblandade hade både en och två och tre hemligheter, mer eller mindre olustiga.

Så begås det ytterligare ett mord, obehagligt nog alldeles i närheten av Star Antiques. Rottweilern har som sitt varumärke att plocka till sig små föremål från sina offer, en cigarettändare, ett halsband och så vidare, och när dessa saker så småningom återfinns i Inez butik blir det ännu obehagligare för henne. Redan ganska tidigt i boken får läsaren veta vem Rottweilern är, det är ju inget obekant grepp i Rendells böcker, och berättelsen fortsätter med att mördaren försöker ta reda på varför h*n egentligen begår dessa brott. Polisen svävar länge i ovisshet, men misstänker att det är någon av Inez hyresgäster som är den skyldige. Inez fattar också misstankar på sitt håll. Visst är hennes hyresgäster ofta mycket underliga, de ljuger om både högt och lågt, men det finns en person som mer än de andra fångar hennes uppmärksamhet. Är det verkligen Rottweilern? Läs och njut, det här är kvalitet och klass, ända ner till översättningen av Gertrud Hemmel.

Och med tonåringar i huset visade sig den här boken vara ganska ovärderlig ...

Helena Gustafsson och Maria Stephenson
TONÅRSLIV
Fakta - Albert Bonniers Förlag
[++]

Ett "äntligen" hördes från tonårsmamman och tonårspappan när den här boken trillade in i brevlådan. Jo, för det hade varit en osedvanligt jobbig vecka i hemmet och här kom äntligen handfasta råd om vad man gör när ens tonåring beter sig... tja, lite märkligt, kan man väl säga för att vara diplomatisk. Ungens humör växlar för varje minut och själv känner man ömsom ilska, ömsom sorg, ömsom stolthet och glädje över sitt barn. Fast några gratulationer och lycka-till-kort, som när man en gång i tiden blev förälder, får man ju knappast när man blir tonårsförälder. Författarna Helena Gustafsson, psykolog, och Maria Stephenson, socionom, skriver: Det ska helst ske obemärkt, som om du redan visste exakt hur du skulle göra, till skillnad från när du fick en baby och det kryllade av goda råd från omgivningen.

Tänk dig din tonåring som en ettåring, om än i finnig tvåmeterskropp, råder författarna, som har lång erfarenhet av arbete med tonåringar, både inom skolan och med behandlingsarbete. Och det är klart, en viss likhet finns det kanske, både bebisar och tonåringar gör väl egentligen inte mycket annat än sover, äter och skriker... *host* Problemet är ju att även om tonåringen behöver lika mycket kärlek och förståelse som ett litet barn, kan man knappast vänta sig att få någon uppskattning tillbaka. Men det går över, skriver Helena och Maria också så trösterikt. Även om det känns helt otänkbart så kommer din tonåring att bli en vuxen individ.

Denna handbok är uppdelad i kapitel med rubriker som Frigörelse, Kroppen och känslolivet, Moderna problem (datorer, mobiler, skräpteve, say no more...), Kompisar, Styvfamilj etc. Även riktigt tunga bitar som självmordstankar, depressioner, ätstörningar, destruktivt beteende och droger tas upp. Hur vet jag till exempel om mitt barn använder knark eller dricker alkohol? Och vad i hela fridens namn ska jag göra då? Författarna tipsar också om hjälpande instanser, som BUP och familjerådgivning, för situationer som man helt enkelt inte reder ut på egen hand. Boken är roligt och träffsäkert illustrerad av Emma Hamberg, typ: Väninnan: Äh lugna ner dig. Hon gör väl samma saker som du gjorde när du var femton. Tonårsmamman: Åh herregud! Ring 112! Snygga omslaget är tillverkat av Lotta Kühlhorn, som även tagit hjälp av Fabian och Sigge med samma efternamn. Tips och råd från författarna, skolfolk, socionomer, vårdfolk, blandas med verklighetsbaserade exempel, med påhittade karaktärer förstås. Situationerna är däremot sådana som författarna har varit med om genom åren. Köp boken och ge bort den till någon nybliven tonårsförälder i bekantskapskretsen. Den kommer att uppskattas, det lovar jag!

8 kommentarer:

  1. Så roligt att ha ett välfyllt arkiv med texter. Det är spännande att se hur läsningen ändras och hur smaken förändras. Eller är den lik?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror säkert att den har förändrats, men läser så sällan om böcker så jag vet inte riktigt ... Vissa författare har dock hängt med i många år, som Ruth Rendell t ex.

      Radera
  2. Anonym11:15

    Åå..Ruth Rendells alla böcker är så bra..men Rottweilern kommer jag speciellt ihåg som en riktigt bra bok.Man får se till att inte ha något annat som väntar..det är nämligen "sträckläsvarning" på den!! AC

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Ruth är fantastisk, tänk att hon håller än! Rottweilern är riktigt läsvärd om man gillar brittisk spänning.

      Radera
  3. Jonathan Strange & Mr Norell är en av mina favoritböcker. Älskade kombinationen 1800-talets England och fantasy. Hoppas Clarke skriver fler böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev som sagt också väldigt förtjust! Kollade faktiskt upp kommande böcker i o m det här inlägget, wikipedia berättar att författaren jobbar på en bok som börjar några år efter Jonathan Strange & Mr Norell slutar och som handlar om karaktärer som är "a bit lower down the social scale".

      Radera
  4. Minns att jag blev störtförtjust i Jonathan & Mr Norrell när jag först läste den och rekommenderade den till större delen av bekantskapskretsen. Hennes novellsamling The Ladies of Grace Adieu [...], vars berättelser delvis utspelas i samma värld, var jag tvärr inte riktigt lika tagen av.

    Jag tycker speciellt om hur Clarke ställer den "akademiska" magin i kontrast mot den vilda naturmagin och att hon inte väjer inför att beröra svåra ämnen som slaveri, ideologier och klassklyftor - något jag ibland annars kan sakna inom fantasylitteraturen (obs! grov generalisering).

    Blir verkligen sugen på att läsa Rottweilern också - min deckarläsning har varit på undantag ett par år, men det låter precis som den typen jag gillar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant kommentar, Fred! Jag är som sagt inte alls så hemma i fantasylitteraturen, men blev också mycket förtjust :)

      Ruth Rendell är verkligen min deckardrottning, helt ohotad på tronen! Även om jag efter alltför många kriminalromaner plötsligt blev helt deckartrött uppskattar jag fortfarande hennes böcker.

      Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...