tisdag, juli 24, 2012

Hösten på Forum

En riktig klassiker ges ut på nytt! Den afrikanska farmen av Karen Blixen, kallad "ett av världslitteraturens mästerverk" av Per Wästberg, kom i original 1937 och ges i augusti ut i vackert kartonnage.

Detta är berättelsen om Blixens 17 år i Kenya, de år som skulle bli de viktigaste och mest omvälvande i hennes liv. Det var här hon upplevde sina lyckligaste ögonblick men också de svåraste motgångarna. Och det var här hon formades till den stora författare som senare skulle trollbinda en hel värld med sina fantastiska berättelser.

Tidigare har jag av Bill Bryson läst En kortfattad historik över nästan allting, om "allt" som hänt från Big Bang till civilisationens uppkomst, om galaxer och supersträngteorin, geologi, kemi och dinosaurier, samt hans reseskildring Anteckningar från en liten ö. I nya En kortfattad historik över nästan allting i ditt hem (kommer i september) handlar det om våra hem och vårt liv till vardag och fest, med utgångspunkt från den viktorianska prästgård där författaren bor med sin familj.

Vetgirigt påbörjar Bryson ett ovanligt projekt - en forskningsresa genom det egna huset. Resultatet är denna bok där han rum för rum avtäcker vårt privatlivs historia, från 1800-talets mitt och framåt. Badrummet får spegla hygienens historia, köket kokkonstens, sovrummet berättar om sömn, sex och död genom tiderna och så vidare. Med vass penna, torr humor och stor kunskap avhandlar han vitt skilda ämnen, från arkitektur till teknologi, och visar hur våra hem och vårt privatliv har formats och återspeglar historien.

I september kommer också Den förtrogne av Hélène Grémillon, som beskrivs som en fransk succédebut, en psykologisk spänningsroman om stark vänskap, svartsjuka, hämnd och försoning. Och det låter ju inte så dumt. Camille får efter sin mammas död en mängd kondoleansbrev och i ett av kuverten utan avsändare ligger ett flera sidor långt handskrivet brev.

Det verkar vara författat av en man vid namn Louis och handlar om en kvinna, Annie. Camille tror först att det hela är ett misstag, men under veckorna som följer kommer det varje tisdag ett nytt brev. I dem berättas en historia som tog sin början mer än trettio år tidigare i det ockuperade Frankrike. En historia om omöjlig kärlek och om fyra människors tragiska öden. För varje brev blir bilden av det som hänt klarare och Camille börjar ana hur allt hänger ihop. Att brevens väl bevarade hemlighet även berör hennes eget liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...