måndag, januari 07, 2013

E från AB

Albert Bonniers Förlag kör vidare med sin karens på e-böcker, men häromdagen kom förlaget i alla fall ut med några spännande titlar från förra vårens utgivning på elib. Fast just den här kom så sent som i september, Cilla Naumanns augustprisnominerade Springa med åror, om sommargästen Johanna och bondflickan Monika och om hur deras somrar blir en lekplats med konsekvenser som sträcker sig långt fram i tiden - till deras egna barn som omedvetet framkallar sina mödrars laddade ödesdigra klasskonflikt.


Efter trettio år tillsammans börjar Gary och Irene få nog. Då bestämmer sig Gary för att bygga den timmerstuga han alltid har drömt om, och Irene blir övertygad om att han är på väg bort från äktenskapet. De transporterar sitt tunga virke tvärs över sjön till den lilla ön Caribou Island, och omringade av snöklädda bergstoppar och ett bullrande hav blir de snart isolerade från omvärlden. Det här låter som något jag skulle kunna gilla, Caribou Island - David Vann, en författare född och uppvuxen i Alaska, jämförs med Ernest Hemingway och Cormac McCarthy. Anna har läst.


Téa Obreht debuterar med en bok som belönades med Orange Prize for Fiction 2011 samt är nominerad till flera internationella bokpriser, Tigern i Galina. Det verkar lite magiskt, med en tiger som rymmer från ett zoo och sätter befolkningen i skräck i den lilla krigshärjade byn Galina. SvD: en läsvärd roman, en som har förmågan att gripa tag och blända läsaren med sina trolleritrick och blixtrande infall och sin eleganta språkbehandling (för det sistnämnda kan vi tacka översättaren Molle Kanmert Sjölander).


Det man inte vet - Alice LaPlante vill jag läsa direkt! Den framgångsrika handkirurgen Jennifer White drabbas i samband med pensioneringen av demens och hennes liv blir alltmer förvirrande för henne. När bästa väninnan Amanda hittas ihjälslagen i sitt hem blir Jennifer dessutom genast misstänkt. Väninnan har fått fyra fingrar professionellt avlägsnade från sin hand. Men Jennifers minnesförlust försvårar polisens utredning. Är demensen lika delar ett skydd mot det förflutna som ett hinder från att minnas? Att den livslånga vänskapen mellan de två kvinnorna innehåller mörkare stråk blir alltmer uppenbart.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...