måndag, februari 04, 2013

Från A till Ö: O som i Joyce Carol Oates

Ja, vilken annan författare skulle man välja på O, än Oates? Eller JCO som vi fans säger ... Nästan omöjligt att välja böcker ur hennes stora produktion, inte bara under eget namn utan också som Rosamond Smith eller Lauren Kelly. Jag började läsa Oates på åttiotalet någon gång, böcker som Bellefleur, Morgonstjärnan, Ljusets ängel ... Jag minns dem inte jätteväl längre, men det är svårt att ta sig tid till omläsning när JCO fortsätter att skriva nytt och spännande hela tiden. Lyxproblem.

En bok jag läst på senare tid (och därför minns lite bättre ...) är My Sister, My Love (Älskade syster) som är baserad på den sexåriga skönhetsdrottningen JonBenet Ramsays öde. Skyler Rampike berättar om hur hans lillasyster, den lilla skridskoprinsessan Bliss, hittas mördad i hemmets källare, i pannrummet. Fruktansvärd och underbar.

I Dödgrävarens dotter skildrar Joyce Carol Oates tillvaron för en tyskjudisk familj som på trettiotalet flyr till USA. Pappan, tidigare matematiklärare, får jobb som dödgrävare och kyrkogårdsvaktmästare, det är tragik och misär, men Rebecca, dottern, tar till flykten igen, och igen, byter identitet i ett försök att komma undan sitt gamla liv. Kortromanen Mörkt vatten är en sorts parallell till händelserna i Chappaquiddick 1969 men utspelar sig 1991, då en senator och en ung kvinna efter ett fjärde juli-firande på en ö är med om en bilolycka med tragisk utgång.

Olästa karameller jag fortsätter att suga lite på: Blonde och Mudwoman.

Har du läst något av Joyce Carol Oates? Har du någon bra författare på O att dela med dig av?

4 kommentarer:

 1. Anonym11:14

  JCO alltid bäst.Har nyss läst båda böckerna du nämner här och ser nu fram emot att läsa Dykvinnan.AC

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Vi får se vem som hinner först med Dykvinnan ;)

   Radera
  2. Anonym14:38

   E-bok eller pocket;)du lär nog hinna först;)AC

   Radera
  3. Hm, kanske det ;) Blir kul att diskutera den sen!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...