torsdag, mars 07, 2013

2/10: Grrrimm

Tysk torsdag i mitt läsmaraton! Jag har skrivit tidigare om att jag var lite tveksam till att läsa Karen Duves moderna tolkningar av bröderna Grimms kända sagor, men ändå tillräckligt nyfiken för att göra ett försök. När sedan biblioteket nappade på mitt inköpsförslag blev jag förstås extra glad och lässugen!

I Grrrimm går vi tillbaka till ursprunget, på det sätt att sagorna är mörka, ofta våldsamma, men sedan kommer det en ny liten twist. T ex får Snövits incidenter med snörlivet och kammen helt andra förklaringar än att det är den elaka styvmodern som var framme. De andra sagorna i boken baseras på Rödluvan, Törnrosa, Grodprinsen samt Bror Lustig, där den senare går lite över huvudet på mig. Är den ens särskilt känd här? Min favorit blir Rödluvan, eller Grrrimm som den heter i boken. Det handlar förstås om vargar, men av den lite mänskligare varianten ...

Jag gillar Karen Duve och har tyckt om allt jag har läst av henne, men den här boken blev jag lite besviken på. Det är inget fel på språket och hantverket som sådant, men jag hade hoppats på en ännu modernare ton i berättelserna. Nu står sagorna ändå kvar, en sagoprinsessa är en sagoprinsessa och ingen Bridget Jones eller någon modernare kvinna. Kanske var det inte heller författarens avsikt, det vet jag faktiskt inte ...

Läsmaraton: bok 2/10

8 kommentarer:

 1. Anonym08:01

  Det enda jag har läst av henne är "Taxi", som jag gillade. Man fick en tydlig bild av miljön och livet som taxichaffis i mitten av 80-talet, men huvudpersonen retade jag mig lite på (viljelös, på något vis). Vilka har du läst?

  //Marianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dies ist kein Liebeslied, Keine Ahnung, dokumentära Anständig essen och så nu Grrrimm. Det lite viljelösa går nog igen i några av dem, när jag tänker efter ;) Min favorit är novellerna i Keine Ahnung, och Taxi och Regenroman vill jag förstås läsa också.

   Radera
 2. tänk, jag har inte läst henne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns översatt till svenska också, om du inte läser tyska - Ingen sång om kärlek samt Regnroman.

   Radera
 3. Anonym08:29

  Hmm. Då får jag fundera på om mer viljelöshet är vad jag vill läsa om ... det kan dröja innan det blir dags för en Duve till. Är inne i en slöläsarperiod (mest halvkassa deckare), inte mycket på tyska hittills i år.

  //Marianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sååå deckartrött, fortfarande. Har du några bra tips? Läste i alla fall Der Augenjäger och Zu Grabe, uppföljaren till Die Zahl, men före dem rekommenderar jag helt klart Duve.

   Radera
 4. Anonym09:36

  Nja, inga deckartips, det mesta på den fronten har varit halvkasst som sagt.
  //Marianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas turen vänder snart då, skulle gärna ta emot lite bra tips :)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...