torsdag, augusti 29, 2013

Würzburg läser

Vi har sett kulturprojekten Stockholm/Göteborg/Frankfurt läser, i april nästa år ska även Würzburg i den tyska delstaten Bayern samlas kring en bok. Man har valt en roman från efterkrigstidens Tyskland - Die Jünger Jesu - Leonhard Frank, som föddes i Würzburg 1882. Boken som skrevs 1949 i amerikansk exil var en f ö av alla de böcker som brändes på nazisternas bokbål.

I den sönderbombade staden har ett ungdomsgäng sin mötesplats i källaren under en klosterkyrka, deras verksamhet är att stjäla från de rika för att ge till de fattiga. Titeln blir i översättning Jesu lärjungar och det är också vad gänget kallar sig. Boken gavs ut på svenska 1951 som Pojkligan.

Läs mer: Würzburg liest ein Buch.

8 kommentarer:

 1. Anonym18:22

  Leta reda på "Karl und Anna" om du blir nyfiken på Frank. Den påminner om storyn i "Sommersby", om du har sett den filmen.
  //Marianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vilket bra tips! Karl och Anna finns på mitt bibliotek, på svenska då, men får väl funka ;) Blev intresserad när du jämför den med Sommersby!

   Radera
 2. Jag måste bara få säga så mycket jag tycker om dina tyska inlägg och att jag lär mig mycket av dem. Du hjälper verkligen till att bredda min kunskap. Tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh, tack så mycket, det är så roligt att du kommer hit och läser :)

   Radera
 3. Svar
  1. Jag håller med, jag blir lässugen!

   Radera
 4. Intressant tips och nog blir man glad över att se hur en stad kan samlas runt en bok. Vilken spännande tysk torsdag du bjudit på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det värmer allt lite extra i bokhjärtat :) Tack, roligt att du gillade min torsdag!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...