fredag, september 20, 2013

Från A till Ö: XYZ som i Margaret Yorke

Books ABC påminde mig om utmaningen Från A till Ö, det vill säga presentera en författare på varje bokstav i alfabetet. Av någon anledning slutade jag på W som i Fay Weldon, så nu är det hög tid att avsluta detta uppdrag!

XYZ, nej, det är inga lätta bokstäver så jag "fuskar" och väljer en ensam författare för dessa tre bokstäver - Margaret Yorke, pseudonym för Margaret Beda Larminie Nicholson, brittisk kriminalförfattare (1924-2012). Hon var en av mina första "vuxenförfattare", hittade i mors hylla förstås och läste, läste, läste.

T ex  En känsla av fruktan (belönad med Svenska deckarakademiens pris för bästa utländska kriminalroman) om stackars gamla mrs Anderson som börjar frukta för sitt förstånd när mat försvinner från skafferiet. Senilitet? För det är väl ingen som tar sig in i det stora gamla huset ...? Över huvud taget har hon en olustig känsla i sitt tidigare så trygga hem och ingenting blir bättre när hon får veta att hennes favoritkassörska i snabbköpet hittats mördad!

Farlig att känna är en otäck berättelse om kvinnomisshandel, den kontrollerande maken Walter Brown har ingen aning om att hans hunsade hustru Hermione i största hemlighet har hittat ett jobb för att lägga undan pengar till sin flykt från hemmet. Men så tycker sig en nyfiken grannkvinna lägga märke till vissa förändringar hos Hermione ...

Vid sin bortgång förra året kallades Margaret Yorke en modern Christie (Kristianstadsbladet), hon kan också jämföras med P D James och Ruth Rendell. Av 44 kriminalromaner blev 26 översatta till svenska, många är mycket läsvärda.

Har du läst något av Margaret Yorke? Har du någon bra författare på XYZ att dela med dig av?

2 kommentarer:

  1. Har inte läst något av Margaret Yorke men En känsla av fruktan har stått i bokhyllan i åratal. Kanske borde läsa den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, varför inte? Det är länge sedan jag läste, men minns den som en spännande psykologisk thriller.

      Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...