måndag, november 18, 2013

Den kvinnliga erfarenhetens epiker

 
När jag nåddes av nyheten i går var jag mitt uppe i vimlet under Stockholms filmfestivals sista dag, men vi hann ändå stanna upp och minnas Doris Lessing. Svenska akademiens motivering när hon belönades med nobelpriset i litteratur 2007 löd just "Den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning”. Och jag blev glad och stolt över att priset gick till en författare jag kände till och hade läst.

Senast läste jag Gräset sjunger, debutromanen från 1950, dessvärre ständigt aktuell. Utspelar sig i Rhodesia (nuvarande Zimbabwe) i södra Afrika där Mary Jo och hennes man Dick försöker skapa sig ett liv ute på landsbygden. Doris Lessing berättar om rasmotsättningarna, svarta människor ses som djur som ska vara glada för att de får hjälpa de vita med att bygga upp sin förmögenhet (min recension). Rekommenderas!

Jag vill läsa mer och kikade snabbt in på eLib, men inga titlar där tyvärr. Det får bli ett vanligt lån i stället, kanske någon av böckerna som mitt bibliotek skyltar med. Har du läst något av Doris Lessing? Kommer du göra det nu?

4 kommentarer:

 1. Jo, hon levde länge och hann skriva mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gillat det jag läst av henne så är glad att det finns mycket kvar att upptäcka.

   Radera
 2. Jag gillar det mesta jag läst av henne, även den lite svårlästa och krångliga "Den femte sanningen". Men jag har mycket kvar att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har massvis av olästa titlar kvar, bara att välja och vraka!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...