lördag, december 21, 2013

Bokbloggare mot rasism

Måndag morgon den 20 september 2010 rådde det chock och förstämning i min familj och vänskapskrets. Ett rasistiskt parti hade blivit invalt i riksdagen och några av oss tyckte plötsligt att det blivit mycket obehagligare att bara gå till jobbet, åka buss, gå och handla ...

De rasistiska strömningarna hade varit på gång ett tag, helt som en överraskning kom inte valresultatet, men nu blev allt så tydligt och klart. Eller mörkt, hur man nu vill se det ... Det är helt klart ett problem med ett riksdagsparti som ständigt tvingas rensa i leden, vars representanter hela tiden hamnar i konstiga situationer, med eller utan järnrör, som utan att tveka använder ord som "babbe", "svenskfientlig" respektive "svenskvänlig".


Någon sa att en läsande människa övar upp sin empati och kan förstå att människor faktiskt är ganska lika världen över, med samma problem och glädjeämnen, erfarenheter och mål. Ett vaccin mot rasism är i alla fall möten, samtal och kunskap, kanske i bokform. Jag tipsar här om tre böcker på temat rasism och intolerans:

Jag ringer mina bröder - Jonas Hassen Khemiri (min recension) är en stark, lättläst och läsvärd skildring av huvudpersonen Amors upplevelser timmarna efter bombdådet på Drottninggatan i Stockholm, av känslan av utsatthet, de där blickarna ...

The Boy Next Door - Irene Sabatini (min recension) tar med läsaren till Rhodesia/Zimbabwe på åttiotalet, om en vit pojke och en svart flicka i ett land där maktlöshet och rasism hela tiden är närvarande. Svensk titel: Pojken på andra sidan.

Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank - Nathan Englander (min recension). Skulle du i dag våga gömma någon från nazisterna? Skulle någon gömma dig? Många läsvärda noveller i denna samling.

Det här inlägget är en del av temat Bokbloggare mot rasism. Uppmärksamma du också. På sociala medier: #bokbloggaremotrasism och #jagärintesverigedemokrat

6 kommentarer:

 1. Usch ja, det var en hemsk känsla! Jag gick runt och skämdes för Sverige långt efter. Tyvärr har det delvis blivit vardag nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr! Jag kommer nog aldrig glömma den morgonen ...

   Radera
 2. Fina boktips! Jag hade väldigt svårt att välja ut några böcker för det finns ju enormt många bra. Englanders samling är en höjdare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, jag hade kunnat rada upp många fler. Det är ett speciellt tema för både din och min läsning, visst?

   Radera
 3. Jonas Hassen Khemiri är bra.

  SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...