torsdag, februari 27, 2014

Tematrio - Klassiska kvinnor

Tysk torsdag med veckans tematrio: Berätta om tre bra klassiker skrivna av kvinnor, välj själv hur du definierar "klassiker"! Feministbiblioteket läser i år på temat Klassiska kvinnor, jag deltar inte aktivt i utmaningen men försöker ändå ha den i bakhuvudet när jag väljer böcker. Jag vill tipsa om tre tyskspråkiga författare, med böcker som jag ser som klassiker.

1. Kassandra - Christa Wolf (min recension), där den trojanska sierskan berättar om hur hon försökte varna för undergången utan att bli trodd. Ja, inte bara det, hon fängslas och spärras in dessutom. Viktig bok för såväl den tyska kvinno- som fredsrörelsen, en symbol för Kvinnan som under 2000 år inte haft någon större makt.

2. Die Klavierspielerin - Elfriede Jelinek (min recension), delvis självbiografisk med underbara formuleringar, ett vackert språk i det fula. Något av det värsta, och bästa, jag läst! Tack till Siv som fyllde på min SUB :)

3. Die Wand - Marlen Haushofer. Förra året skrev jag om att en nyöversättning var på gång från Thorén och Lindskog, "ännu ej utkommen" säger adlibris. Boken firade 2013 50 år men är väl värd att vänta på ett tag till ... Klassisk dystopi där ensam kvinna i ensligt belägen jaktstuga upptäcker att hon plötsligt blivit isolerad från omvärlden genom en osynlig vägg.


Andra som läser och pratar tyskspråkig litteratur i dag:

Smutstiteln - har läst Honeckers kanderade äpple. (Precis som jag.)
Ingrid - skriver om en judisk författare, död i Auschwitz
mimmimarie - berättar om en dagbok som jämförs med Anne Franks

12 kommentarer:

 1. Die Klavierspielerin har jag läst och håller med dig att den är en av de värsta och bästa böcker jag har tagit mig igenom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket speciell läsupplevelse, jag är glad att jag har läst den.

   Radera
 2. Kassandra låter väldigt intressant. Jag läste Marion Zimmer Bradleys tolkning av hennes öde för många år sedan och blev berörd. Får kolla in den här också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är absolut läsvärd, om än ganska knepig att ta sig igenom på tyska ... Men jag gjorde det och förstod nog nästan allt ;)

   Radera
 3. Väggen blev visst försenad av någon orsak har T&L berättat, ser fram emot att den ska komma. Och visst är Pianolärarinnan fruktansvärd och fantastisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är ganska hemsk, men otroligt bra skriven. Har du läst mer av Jelinek? Tack för info om Väggen, så roligt att den kommer ut på svenska igen, när det än blir!

   Radera
  2. Mmm jag har läst Älskarinnorna och Michael: en ungdomsbok för det infantila samhället. Michaelboken är ganska svårläst och extremt absurd. Älskarinnorna är min favorit.

   Radera
  3. Vad bra, då har jag en titel att sikta in mig på, tack för tipset om Älskarinnorna!

   Radera
 4. "Väggen" tycker jag väldigt mycket om- och det är så fint att Thorén och Lindskogs förlag ger ut på nytt. Kassandra skulle jag gärna vilja läsa- den har jag att se fram emot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thorén o Lindskog gör verkligen en kulturgärning med Väggen, hoppas arbetet går bra och att den snart kan ges ut. Kassandra var en rejäl utmaning, men det är roligt att ha läst den. Jag borde pröva något mer av Wolf.

   Radera
 5. Spännande tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kul att du tycker det!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...