måndag, juli 14, 2014

Tematrio - Franska romaner

Egentligen borde jag så klart hylla DEUTSCHLAND i dag, för den fantastiska prestation som ett VM-guld är. Men eftersom det är Frankrikes nationaldag blir det en fransk tematrio. Mitt förhållande till detta land är ingen La Vie en Rose, Frankrike, je ne comprand pas! Men trots att ni var bättre förr (i fotboll alltså, läs: med Zidane) kommer här veckans utmaning: Berätta om tre bra franska romaner!

1. Älskaren - Marguerite Duras (min recension), kärlekssagan jag läste tillsammans med Håkan! Ja, några andra var förstås också med i Bokradions trevliga bokcirkel. Bokens jag var en ung kvinna på gränsen till vuxenvärlden när hon ingick i ett omaka par där mannen på de flesta punkter kunde anses ha övertaget - i fråga om ålder, kön och klass. Som vit fransyska hade hon ändå högre status i den tidigare franska kolonin Indokina eftersom han som var kines.

2. Mannen som vände insidan ut - Fred Vargas (min recension), där kommissarie Jean-Baptiste Adamsberg hamnar ute på den franska landsbygden när han ska reda ut orsaken till att en rad får hittas dödade på ett mycket brutalt sätt. Kan det vara vargar? Eller ... varulvar? Där ute på landet finns också Camille, en gammal älskarinna som han även nu har ett tämligen komplicerat förhållande med. Har hon något med mysteriet att göra?

3. Sist men inte minst en fransk favorit från förra året, Viviane Élisabeth Fauville - Julia Deck (min recension). En mycket spännande litterär mordgåta som utspelar sig i Paris, där kvinnan i titeln irrar omkring efter att ha mördat sin psykolog. Men vad är sant, vad är verkligt och vad är ett resultat av huvudpersonens tilltagande vansinne? Eller förlossningsdepression?

14 kommentarer:

 1. Duras hade jag också, Vargas är jag lite nyfiken på och Fauville låter intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viviane Élisabeth Fauville är absolut läsvärd, gillade språket!

   Radera
 2. Inte läst någon av dessa, tack för tipsen :)

  SvaraRadera
 3. Jag ska nog någon gång läsa mer av Fred Vargas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte faktiskt samma sak när jag sammanställde trion. Läser dock sällan deckare nu för tiden ...

   Radera
 4. Duras och Fauville kan jag tänka mig en dag, men den där Vargas läste jag en titel av och det får räcka för hela livet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt, Sanna! Satsa på annat i stället :)

   Radera
 5. Både Fred Vargas och Älskaren skrev jag upp på att-läsa-listan under förra årets franska trio, men de har fortfarande inte blivit lästa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en tid för allt, såg du hade tagit med en av dem i din Tre på tre-trio :)

   Radera
 6. Vargas har jag läst, och den har sin tjusning, men jag tog inte med den i min trio eftersom jag tycker den brister som deckare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hamnar nog i någon egen deckargenre alldeles för sig själv ;) Men jag gillade Adamsbergs lite flummiga stil!

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...