torsdag, september 18, 2014

Det är skotsk torsdag, sassenach!

Det tyska får tillfälligt stå åt sidan för skottarna som just i dag ska rösta om sin framtid. Kommer Skottland bli ett självständigt land? Förmodligen inte, men vem vet? Kanske har separatisterna blivit lite uppeldade av en ny teveserie? För det är en händelse som ser ut som en mycket planerad tanke att jag de senaste dagarna har frossat i filmatiseringen av Diana Gabaldons Outlander, eller Främlingen som denna tegelsten heter på svenska. En vän påpekade det mycket lägliga i att teveserien kommer just precis nu och efter att ha sett avsnitt 5, Rent, är jag faktiskt beredd att hålla med.

För givetvis tittar jag på serien parallellt med att jag bläddrar i boken och i filmatiseringen görs det t ex mycket större sak av Dougals insamlingsrunda, det blir scener som inte riktigt beskrivs på samma sätt i boken. Intressant. Jag gillar serien, den är välgjord och vacker, och ser fram emot att så småningom se alla åtta säsongerna ... Eller? Det är i alla fall så många böcker det nu finns i serien om Jamie och Claire. Själv läste jag fram till den fjärde boken, Trummornas dån, då när det begav sig. Har du läst böckerna och/eller sett serien?

Andra som följer traditionen och läser och pratar tyskspråkig litteratur i dag:

Ingrid - har läst en spegelroman om Mira och Irma
Sanna - har hittat ett nytt EU-direktiv ...
Anna - skriver om en tysk klassiker på svenska

4 kommentarer:

 1. Läst Outlander (de andra finns hemma och kommer läsas så snart tiden tillåter, förhoppningsvis snart), och tittat på serien så långt som visats. Gillar båda och tycker att de gjort ett bra val med casting och liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om casting etc, var ärligt talat skeptiskt till en filmatisering först o tänkte dessutom att Gabaldon nog tillhörde mitt förflutna. Men nu ser jag fram emot varje nytt avsnitt :) Jag har som sagt läst de fyra första delarna i serien och funderar på om jag ska försöka mig på del 5 o 6 eller direkt ge mig på bok nr 7, Som ett eko, som väntar i hyllan ... Eller om jag ska nöja mig med serien!

   Radera
 2. Jag har läst...de 3 eller 4 första böckerna, jag minns inte exakt vart det tog stopp. Jag läste dem ganska tätt efter varandra så jag blev bara lite trött på tegelstenar ett tag och nu har det gått så länge så jag skulle behöva läsa om dem innan jag kan fortsätta med resten av böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär som jag då ... Har ju iofs utmanat mig själv att läsa tegelstenar i år, men tror inte det blir läge att läsa om ändå.

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...