söndag, februari 22, 2015

Att vara den andra kvinnan

Först ut av de nominerade till Sveriges Radios Romanpris för min del blev Den andra kvinnan - Therese Bohman. I detta psykologiska drama, som glädjande nog nu också nominerats till Nordiska rådets litteraturpris, får Norrköping ta nästan lika stor plats som den passionerade kärleksaffären mellan den unga huvudpersonen och Carl, den äldre och gifte läkaren som hon träffar på sin arbetsplats i sjukhusets storkök.

Egentligen hör hon inte hemma där, hon vill skriva, och det är lite därför hon inleder förhållandet med Carl: om det inte händer något får man se till att det gör det, så att man har något att skriva om. Vårt berättarjag kan man ha många olika tankar om. Hon tycker själv att hon är dramatiskt annorlunda, välformulerad, smart och ja, ganska självupptagen vilket nog tyder på sjukdomsinsikt, kanske med en lätt narcissistisk störning, men det har alla författare, det kanske bara är bra. I samband med otrohetsaffären är hon också medveten om att hon betraktas som en förrädare, men förvånar kanske genom att förakta det feministiska "systerskapet" som hon tycker är förljuget och kräver av henne att hon ska göra avkall på sig själv.

Den andra kvinnan blev genast en favorit till priset med underbart språk, läsning som flödar på utan att någon gång haka upp sig i något irritationsmoment. Centrala teman är förstås makt och klass, och kön och relationer, men det blir ändå inte riktigt som jag hade förväntat mig. Jag har inte läst författarens debut Den drunknade men den står nu på min lista. Heja Therese!

Hela listan på nominerade till Sveriges Radios Romanpris (överstruket = läst):
  • Den andra kvinnan - Therese Bohman
  • Psykodrama - Magnus Dahlström
  • Kalmars jägarinnor - Tove Folkesson
  • Timme noll - Lotta Lundberg
  • Kafkapaviljongen - Tony Samuelsson
  • Twist - Klas Östergren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...