lördag, januari 01, 2000

Bevingat

Birgitta Hellsing, Magdalena Hellquist, Anders Hallengren
BEVINGAT
Fakta - Albert Bonniers Förlag
[+]

Alltså - hur skulle man klara sig i vårt samhälle om man inte kände till olika uttryck och talesätt? Tänk dig att inte automatiskt kunna koppla exempelvis Toblerone till Sahlin-affären, att inte direkt förstå vad som menas när någon använder uttrycket lika goda kålsupare eller stå helt oförstående när någon utropar Pilutta dej! Jo, förmodligen skulle man klara sig ganska bra, men inte vore det lika roligt, inte! I förordet nämner författarna också att de svenskar som har ett annat kulturellt ursprung och modersmål än det svenska, kan ha bra hjälp av boken och det stämmer alldeles säkert.

Bevingat passar också bra för oss som älskar att fundera på varför det heter ta det piano, om ordet paparazzi har något spännande ursprung (det har det), vem som menade att stolparna är mina bästa vänner och varför man säger att någon lever på stor fot. Massvis av kända ord och uttryck, ord med historia, bildliga uttryck och ordspråk och talesätt beskrivs på samma underhållande sätt. Boken är lätt att använda och fruktansvärt rolig att sitta och bläddra i, läsa lite här och lite där i de ca 2 500 artiklarna, för att bättra på sin allmänbildning.

Bokens underrubrik lyder "Från Adam & Eva till Oväntat besök", vilket ingalunda är lika med det första och sista uppslagsordet, utan, skulle jag tro, mer ett försök att beskriva vidden av detta projekt, som det har tagit sex år att slutföra. Från Bibeln till reklamvärlden i vår egen tid, liksom. Förlaget har lämpligt nog uppfunnit ett nytt ord för att beskriva boken. Det här är nämligen en "soffhörnsbok", en som borde bli Årets julklapp, tycker jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...