måndag, januari 01, 2001

En god människa

Nick Hornby
EN GOD MÄNNISKA
Roman - Forum
[0]

Efter att framgångsrikt ha skildrat diverse förvirrade ungkarlar och deras kärleksliv tar Nick Hornby med sin senaste bok steget vidare till att berätta om det som möjligen följer därefter - ett äktenskap som går på tomgång. Medan de tidigare böckerna (Fever Pitch, High Fidelity och Om en pojke) i stort har varit inriktade på mannen är berättaren denna gång en kvinna, Katie. Hon är vid 40 års ålder rätt trött på att vara gift med frilansjournalisten David, som ständigt är mycket olycklig och på dåligt humör. Hon är oftast lika less på sina två barn, på huset, arbetet, umgänget, det mesta. Att hon inleder ett förhållande med en annan man sker liksom av bara farten.

Katie arbetar som allmänläkare på en liten mottagning, där hon tillbringar sin tid med att utforska variga ändtarmsbölder och uppgivet skriva ut piller åt sina "riktigt sorgliga fall". Det är Katie som är Den Goda, i mänsklighetens tjänst, hon klappar sig gärna lite på axeln för det. Men allt tar en plötslig vändning när David söker hjälp för sin värkande rygg hos en helbrägdagörare, DJ Good News. Bokstavligt talat allt det onda försvinner över en natt, vilket kan ha sina nackdelar om man som David försörjer sig på att skriva ihop upprörda tidningskolumner om besvärliga pensionärer på bussen, de minimala glassbägarna i kiosken, sådana saker.

David blir alltså god, så god att han inte kan jobba mer. Han låter sedan sin för tillfället bostadslösa guru flytta in i gästrummet, Katie biter ihop, men när de båda vännerna sätter sig för att förändra/ förbättra världen blir det allt svårare att stå ut. I sin strävan att göra bot går David allt längre och man slits mellan att tycka att han gör ett ganska bra jobb och att tycka synd om Katie och barnen. Nick Hornby är förstås ganska raljant när han diskuterar ämnet, men det är samtidigt roligt och smart skrivet. Recensionerna för En god människa har varit ganska blandade, men jag tycker mycket om den här svarta, lite skruvade äktenskaps- och samtidsskildringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...